Madame Walewska Michała Szubskiego (Białystok)

Madame Walewska
Madame Walewska

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka wrzucamy do wysokiej miski.
    • Zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto.
      • Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
        • Zimne ciasto dzielimy na dwie porcje i wykładamy na dno dwóch blach.
          • Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
              • Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru pudry i szczypty soli.
                • Ubite białka wylewamy na podpieczone ciasto
                  • Wierzch ciasta posypujemy orzechami
                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
                      • Upieczone dwie „blaty” ciasta odstawiamy do wystudzenia.

                        Krem - Sposób przygotowania:

                        • Łączymy mleko, mąkę oraz cukier biały i waniliowy.
                          • Powstałą masę gotujemy tak, aby powstał budyń.
                            • Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia.
                              • Ostudzony budyń ucieramy z margaryną na gładką masę.
                                • Powstałym kremem przekładamy wystudzone placki.
                                  • Zapieczona piana z orzechami musi znajdować się na zewnątrz po obu stronach
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości