Przepisy

„Małżeński rarytas” Aleksandra Podeszwa
Małżeński rarytas 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 170 ml wody
  • 50 g masła
  • 220 g mąki
  • 3 jajka
  • Szczypta soli

 

Masa:

  • 500 ml mleka
  • Laska wanilii
  • 60 g mąki
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 ml piwa Braggot

Do dekoracji:

  • Czekolada mleczna
  • 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i szczyptę soli. Czekamy aż całość się zagotuje. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Kiedy masa jest już zimna dodajemy jajka. Wbijamy je pojedynczo, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Odstawiamy masę do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 190°C przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

Masa:

  • Do rondelka wlewamy 250 ml mleka, dodajemy miąższ z laski wanilii i zagotowujemy.
  • Do pozostałych 250 ml mleka dodajemy mąkę, cukier oraz żółtka jajek i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy do niej powstałą masę i mieszamy aż całość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i studzimy (dzięki folii nie zrobi się kożuch).
  • Kiedy masa ostygnie miksujemy ją na małych obrotach i stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy masło.
  • Do gotowej masy małym strumieniem wlewamy piwo i dokładnie mieszamy.
  • Kiedy ciasto wystygnie za pomocą szprycy cukierniczej wstrzykujemy masę do środka lub kroimy je na połówki i smarujemy masą.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią gotowe eklerki. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni prażymy płatki migdałowe do dekoracji.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Kulinarny świr” Aleksandra Podeszwa
Następny artykuł:

„Kulinarny świr” Aleksandra Podeszwa

tvnpix