Sposób przygotowania:
- Rozmrożone i osuszone udka z gęsi przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem
- Udka kładziemy na patelni bez tłuszczu. Gdy lekko się podsmażą z dwóch stron, przekładamy do garnka.
- Dolewamy tłuszcz, który został na patelni oraz dodajemy 3 łyżki tłuszczu z gęsi, tak aby zakrył całe mięso.
- Na małym ogniu gotujemy/ konfitujemy przez 2 godziny.
Sos:
- Obieramy i kroimy jabłka na półksiężyce.
- Na osuszoną patelnię dodajemy jedną łyżkę tłuszczu z gęsi i kładziemy pokrojone jabłka, podsmażamy, dodajemy wódkę i podpalamy zapalniczką, flambirujemy.
- Pozwalamy by alkohol wyparował i dodajemy soku jabłkowego by dodać kwaśnego posmaku.
- Dodajemy odrobinę sosu balsamicznego i na końcu łyżkę masła.
- Gotujemy kaszę gryczaną z dodatkiem tłuszczu gęsiego.
- Wykładamy na talerz najpierw kaszę, następnie udka, na końcu polewamy sosem z jabłek.
Całość ozdabiamy rukolą.
podziel się: