Marchewkowe skoki Anny Szewczyk (Szczecin)

Marchewkowe skoki
Marchewkowe skoki

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować marynatę w moździerzu ucieramy ziarna jałowca i pieprzu kolorowego.
    • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek, cząber, pieprz ziołowy, maggi, pokrojone liście lubczyku, liście laurowe oraz 1 łyżkę oleju rzepakowego.
      • Skoki z królika myjemy, osuszamy i każdą część nacieramy przygotowaną marynatą.
        • Odstawiamy królika do lodówki na minimum 10 godzin.
          • Każdą część królika oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle przez 3 minuty z każdej strony, aby włókna mięsa dobrze się pozamykały.
            • Zdejmujemy z patelni.
              • W garnku na 1 łyżce oleju rzepakowego szklimy cebulę, marchewkę i pietruszkę.
                • Dodajemy kurki, mięso z królika i zalewamy winem.
                  • Gdy alkohol z wina odparuje, zalewamy bulionem.
                    • Garnek zamykamy pokrywą szybkowarową i ustawiamy na 6 minut gotowania.
                      • Czekamy, aż pokrywa się otworzy.
                        • Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 5 minut.
                          • Na koniec danie posypujemy koperkiem.

                            Carpaccio:

                            • Buraki w łupinkach nakłuwamy wielokrotnie widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i tymiankiem
                              • Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
                                • Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C
                                  • Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
                                    • Układamy na talerzu, na środku posypujemy rukolą i pokruszonym kozim serem.
                                      • Carpaccio polewamy sosem z oliwy i sosu balsamicznego.
                                        • Posypujemy płatkami migdałów.

                                          Gnocchi:

                                          • Ziemniaki gotujemy w mundurkach
                                            • Obieramy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
                                              • Dodajemy przesianą mąkę, kurkumę i jajko.
                                                • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                  • Wyrabiamy ciasto na gładką masę, aż wszystkie składniki się połączą.
                                                    • Ciasto dzielimy na 4 porcje, podsypujemy mąką i formujemy wałek o średnicy centymetra.
                                                      • Kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.
                                                        • Na powierzchni robimy wgłębienia widelcem odciskając go wypukłą stroną.
                                                          • Kluski wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody.
                                                            • Wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch.
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości