Przepisy

„MASAŻ PODNIEBIENIA” Justyny Habib (Kalisz)
Masaż podniebienia.jpg 

Chleb Gryczany

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej (lub gotowej mąki gryczanej)
  • 80 g mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 400 ml wody
ok. 150g pestek dyni, chia, słonecznika

Sposób przygotowania:

  • W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim wodę z jajkami.
  • Powoli przelewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym.
  • Na samym końcu dodajemy ziarna i mieszamy całość łyżką.
  • Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 50min w 180 °C z termoobiegiem.

Chleb bananowy:

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g słonecznika

Sposób przygotowania:

  • Banany miksujemy w malakserze, następnie łącze w misce z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem słonecznika)
  • Wszystkie składniki miksujemy robotem kuchennym, a na sam koniec dosypujemy ziarna słonecznika.
  • Powstałą masę (jest ona dość wodnista) przelewam do podłużnej foremki i pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

Chleb kasztanowy:

Składniki:

  • 2,5  szklanki mąki kasztanowej
  • 40g  mąki z tapioki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • 75ml oleju kokosowego
  • 75ml szklanki mleka kokosowego
  • 7 jaj

Sposób przygotowania:

  • W jednej misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy olej kokosowy, mleko kokosowe i żółtka jaj.
  • Wyrabiamy ciasto mikserem na gładką masę.
  • W drugiej misce ubijamy białka jaj. Dodajemy pianę do wyrobionego ciasta cały czas mieszając.
  • Gdy masa będzie już idealnie połączona przenosimy ją do podłużnej foremki. Pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

Masło czekoladowe na bazie daktyli i suszonych śliwek

Składniki:

  • 200g daktyli bez pestek
  • 200g suszonych śliwek
  • 6 rządków gorzkiej czekolady 90%

Sposób przygotowania:

 

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby je zakryć, następnie dodajemy do nich gorzką czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
  • Po 15 minutach dodajemy śliwki i bez odlewania wody miksujemy całość na gładką masę.

 

Humus z pieczoną papryką

Składniki:

  • 400g ciecierzycy
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czerwona papryka - spora sztuka
  • Sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę moczymy przez noc. Na drugi dzień płuczemy i zalewamy wodą tak do poziomu ciecierzycy. Gotujemy 60min.
  • Paprykę pieczemy w całości w piekarniku przez 30min w temp. 200 °C, następnie umieszczamy ją w szczelnym pojemniku i odstawiamy na 10min. Po tym czasie zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazdo nasienne.
  • Nasiona sezamu podsmażamy na suchej patelni na złoto. Po ostudzeniu miksujemy je na proszek, a  następnie dodajemy oliwę – ponownie miksujemy.
  • Łączymy ciecierzycę, paprykę i pastę sezamową oraz pozostałe składniki- miksujemy na jednorodną, puszystą masę. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wodą.

Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.

 

Pasta z groszku i awokado

Składniki:

  • 200g mrożonego groszku
  • Jedno awokado
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Szklanka wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy mrożony groszek i gotujemy 8min.

Po tym czasie do groszku (wody nie wylewamy) dodajemy obrane awokado, kilka listków bazylii, ząbek czosnku i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Główna trajkotka”  Martyny Brzezińskiej (Kalisz)
Następny artykuł:

„Główna trajkotka” Martyny Brzezińskiej (Kalisz)

tvnpix