Mieszanie w przepisach Magdy Matusiak (Słupsk)

Mieszanie w przepisach
Mieszanie w przepisach

Sposób przygotowania:

Sos cytrynowy

● Cytryny parzymy

● Ocieramy skórkę z cytryny.

● Wyciskamy sok.

● W rondlu roztrzepujemy za pomocą rózgi jajka, żółtka i cukier.

● Cały czas mieszając podgrzewamy na małym płomieniu

● Dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu

● Odstawiamy do całkowitego wystudzenia

● Odmierzamy 100 ml wystudzonego kremu i mieszamy0 z jogurtem.

Beza

● Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

● Dodajemy ½ łyżeczki octu winnego.

● Cały czas miksując dodajemy po łyżce cukier, tak by cały się rozpuścił.

● Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia

● Na papier wykładamy ubite białka w kształcie okręgów, wygładzając ich powierzchnię i robiąc niewielkie wgłębienie po środku każdego z nich.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze180°C przez 5 minut.

● Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez kolejne 90 min.

● Po tym czasie piekarnik uchylamy i pozostawiamy, co całkowitego wystudzenia

● We wgłębienie upieczonej bezy wykładamy część kremu cytrynowego bez jogurtu.

● Na wierzch wykładamy owoce.

● Polewamy sosem cytrynowym z jogurtem

podziel się:

Pozostałe wiadomości