Mniam Nem Kajetana Żelecha (Wrocław)

Mniam Nem
Mniam Nem

Sos - Sposób przygotowania:

  • Papryczki chili myjemy i kroimy w drobną kostkę pozostawiając pestki.
    • Pokrojone papryczki wrzucamy do garnka.
      • Do papryczek dodajemy szklankę cukru i 1 szklanką octu ryżowego.
        • Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.
          • Gdy ocet się zredukuje dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku.
            • Gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
              • Gotowy sos odstawiamy na minimum pół godziny.

                Sajgonki - Sposób przygotowania:

                • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją
                  • W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron sojowy według przepisu na opakowaniu.
                    • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
                      • Marchewkę kroimy w drobne słupki.
                        • Cebule i marchewkę smażymy tak aby były pozostały al dente.
                          • Gotowy makaron kroimy na 5-8 centymetrowe kawałki.
                            • Makaron łączymy z podsmażonymi warzywami
                              • Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól.
                                • Piersi z kaczki dokładnie myjemy.
                                  • Mięso osuszamy.
                                    • Skórę nacinamy na tyle głęboko, aby było widać mięso.
                                      • Przygotowane piersi z kaczki smażymy na patelni skórą do dołu przez około 8- 9 minut.
                                        • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 10 minut.
                                          • Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i dostawiamy na 5-10 minut.
                                            • Następnie ponownie smażymy skórą do dołu przez 5 do 8 minut.
                                              • Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie
                                                • Na przygotowany papier ryżowy nakładamy farsz i kawałki usmażonych piersi z kaczki.
                                                  • Sajgonki zawijamy i odstawiamy na chwilę, aby obeschła.
                                                    • Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.
                                                      • Podajemy z przygotowanym sosem.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"