Przepisy

„Musi być po mojemu” Mateusz Jarosz
Musi być po mojemu 

Składniki:

 

Puree z pietruszki i marchewki:

 

  • 4 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki pasty sambal oelek
  • Koperek do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

 

Poliki wołowe:

  • 0,5 kg policzków wołowych
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 120 ml sosu sojowego
  • Łyżka musztardy dijon
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Łyżka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Łyżeczka miodu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Pieczone buraki:

  • 3 średnie buraki
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka chrzanu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Puree z pietruszki i marchewki:

  • Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą i doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
  • Siekamy drobno cebulę i szklimy na łyżce masła na patelni. Dodajemy do ugotowanych i odcedzonych warzyw.
  • Całość blendujemy, dodajemy łyżkę masła i śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i pastą. Mieszamy i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

 

Poliki wołowe:

  • Policzki wołowe myjemy i dokładnie osuszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 minuty.
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni jednocześnie dodając: sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, musztardę, słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek i czosnek. Po chwili całość podlewamy czerwonym winem.
  • Do smażących się warzyw dodajemy wcześniej obsmażone mięso. Całość podlewamy ok. ¾ bulionu warzywnego. Zmniejszamy ogień i dusimy łącznie przez ok 3,5 godziny. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy resztą bulionu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Pieczone buraki:

  • Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową  i pieczemy w 180°C ok. 80 minut.
  • Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko na patelni z dodatkiem masła, chrzanu i przypraw.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Białe płótno” Mateusz Jarosz
Następny artykuł:

„Białe płótno” Mateusz Jarosz

tvnpix