„Nafaszerowany pracą” Marty Roman (Płock)

Nafaszerowany pracą
Nafaszerowany pracą

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyte liście szpinaku smażymy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
    • Suszone pomidory kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Wszystko to mieszamy z serkiem ricotta.
      • Na koniec dodajemy kilka kaparów do smaku. Solimy, pieprzymy. Powstaje farsz.
        • Piersi z kurczaka oczyszczamy i przecinamy w połowie. Marynujemy we wcześniej przygotowanej zaprawie z oliwy i przypraw.
          • W nacięcie wykonane w filecie wkładamy łyżkę farszu. Smażymy na patelni grillowej, przewracając filety aż do uzyskania złotego koloru.
            • Batat obieramy, kroimy w paski. Posypujemy tymiankiem, polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ℃ przez 30-40 minut.
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości