Przepisy

„Nafaszerowany pracą” Marty Roman (Płock)
Nafaszerowany pracą 
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • Kapary
  • Oliwa z oliwek, przyprawy- zioła prowansalskie, curry, bazylia
  • Batat
  • Tymianek

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyte liście szpinaku smażymy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  • Suszone pomidory kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Wszystko to mieszamy z serkiem ricotta.
  • Na koniec dodajemy kilka kaparów do smaku. Solimy, pieprzymy. Powstaje farsz.
  • Piersi z kurczaka oczyszczamy i przecinamy w połowie. Marynujemy we wcześniej przygotowanej zaprawie z oliwy i przypraw.
  • W nacięcie wykonane w filecie wkładamy łyżkę farszu. Smażymy na patelni grillowej, przewracając filety aż do uzyskania złotego koloru.
  • Batat obieramy, kroimy w paski. Posypujemy tymiankiem, polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ℃ przez 30-40 minut.

 

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Aksamitnie charakterna” Marty Roman (Płock)
Następny artykuł:

„Aksamitnie charakterna” Marty Roman (Płock)

tvnpix