Napalony Francuz Katarzyny Jakubowicz (Rzeszów)

Napalony Francuz
Napalony Francuz

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy olej
    • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
      • Gdy cebula i papryka zeszklą się dodajemy groszek.
        • Doprawiamy solą i pieprzem
          • Podsmażamy około 3-4 minut.
            • W naczyniu żaroodpornym o średnicy 10 na 2 centymetry wykładamy ciasto francuskie.
              • Na cieście układamy zeszklone warzywa.
                • Ma wierzchu układamy pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy.
                  • Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę.
                    • Dodajemy żółtko oraz odrobinę soli i roztrzepujemy.
                      • Powstałą masę wylewamy na warstwę z sera pleśniowego.
                        • Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 60 minut.
                          • Przez ostatnie 5 minut pieczemy w temperaturze 190°C.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości