Nie biegaj do tyłu! Moniki Wolskiej (Łódź)

Nie biegaj do tyłu
Nie biegaj do tyłu

Przygotowanie:

  • Raki rozmrażamy
    • Odkładamy po 1 raku na osobę do dekoracji
      • Resztę dokładnie czyścimy
        • Mięso z raków dzielimy na pół
          • Obieramy warzywa i kroimy w dość duże kawałki
            • Roztapiamy w garnku 100 g masła, dodajemy posiekany czosnek i rozkruszone w palcach ostre papryczki
              • Gdy masło się rozpuści, dodajemy wszystkie skorupy z raków i posiekaną natkę pietruszki
                • Pozostawiamy na ogniu przez około 15 min. mieszając co jakiś czas
                  • Dolewamy 1 szklankę miodu pitnego i 1 szklankę wódki
                    • Gdy zapach alkoholu nie będzie już bardzo intensywny, dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
                      • Doprawiamy solą i pieprzem
                        • Po około 5 minutach zalewamy warzywa ciepłą wodą w takiej ilości, ile zupy chcemy otrzymać
                          • Gdy warzywa będą miękkie otrzymamy gotowy bulion
                            • W międzyczasie roztopić 200 g masła
                              • Dodać połowę mięsa rakowego, sól, pieprz i posiekany koperek
                                • Gdy mięso zacznie się kurczyć, zdejmujemy z ognia i miksujemyPrzygotowanie zupy
                                  • Do podgrzanego masła z mięsem rakowym dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
                                    • Doprawiamy solą i pieprzem
                                      • Pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas
                                        • Zalewamy całość przefiltrowanym 2 razy bulionem
                                          • Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy i odstawiamy
                                            • Na 10 minut przed podaniem, podgrzewamy i dodajemy drugą połowę mięsa z raków porwanego na małe cząstki
                                              • W razie potrzeby dodajemy cukier do smaku
                                                • Gorącą zupę dekorujemy śmietaną i posiekanym koprem
                                                  • Do każdego talerza wkładamy całego raka do dekoracji
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"