„Nieoklepana historia" Justyny Habib (Kalisz)

Nieoklepana historia
Nieoklepana historia

Sposób przygotowania:

  • Mięso solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W pojemniku łączymy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej polędwicę na całą noc.
    • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.
      • Blendujemy orzechy z wiórkami tak, aby powstał z nich proszek (panierka).
        • Następnie moczymy mięso w marynacie i obtaczamy w orzechowej panierce.
          • Polędwice (razem z patelnią lub w naczyniu żaroodpornym) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15min.
            • Po wyjęciu odkładamy mięso na talerz i kroimy na plastry po upływie 5-6min.

              Ryż z brokuł

              Sposób przygotowania:

              • Brokuły siekamy w malakserze na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w malutką kosteczkę.
                • Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy czosnek i cebulę, gdy się zarumienią dodajemy posiekane pestki dyni i orzechy.
                  • Smażymy do zarumienia. Następnie dodajemy żurawinę, brokuł, przyprawy i smażymy ok. 6min.
                    • Na koniec skrapiamy ryż sokiem z cytryny.

                      Puree z ziemniaka

                      Sposób przygotowania:

                      • Gotujemy ziemniaki i miksujemy na gładką masę.
                        • Przekładamy purée do rondla, łączymy z mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
                          • Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło.
                            • Całość mieszamy energicznie i przyprawiamy do smaku.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości