Przepisy

„Nieoklepana historia" Justyny Habib (Kalisz)
Nieoklepana historia 

Sposób przygotowania:

  • Zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy mrożony groszek i gotujemy 8min.
  • Po tym czasie do groszku (wody nie wylewamy) dodajemy obrane awokado, kilka listków bazylii, ząbek czosnku i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą.

DANIE GŁÓWNE

„NIEOKLEPANA HISTORIA”

Składniki:

 

 

  • 500g polędwicy wieprzowej
  • Sól i pieprz
  • Łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • Garść nerkowców
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

Marynata

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 0,5 szklanki oliwy
  • Tymianek, oregano, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W pojemniku łączymy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy  w niej polędwicę na całą noc.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i  obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.
  • Blendujemy orzechy z wiórkami tak, aby powstał z nich proszek (panierka).
  • Następnie moczymy mięso w marynacie i obtaczamy w orzechowej panierce.
  • Polędwice (razem z patelnią lub w naczyniu żaroodpornym)  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15min.
  • Po wyjęciu odkładamy mięso na talerz i kroimy na plastry po upływie 5-6min.

Ryż z brokuł

Składniki:

  • 400 g brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanych pestek dyni
  • 3 łyżki posiekanych  orzechów ziemnych
  • 1,5 łyżki suszonej żurawiny
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, oregano
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Brokuły siekamy w malakserze na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w malutką kosteczkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy czosnek i cebulę, gdy się zarumienią dodajemy posiekane pestki dyni i orzechy.
  • Smażymy do zarumienia. Następnie dodajemy żurawinę, brokuł, przyprawy i smażymy ok. 6min.
  • Na koniec skrapiamy ryż sokiem z cytryny.

Puree z ziemniaka

Składniki:

  • 1kg ziemniaka
  • 250ml mleka kokosowego
  • 30g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy ziemniaki i miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy purée do rondla, łączymy z mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
  • Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło.
  • Całość mieszamy energicznie i przyprawiamy do smaku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Ważne połączenie” Martyny Brzezińskiej (Kalisz)
Następny artykuł:

„Ważne połączenie” Martyny Brzezińskiej (Kalisz)

tvnpix