Niepływająca już rybka Adriana Pruskiego (Warszawa)

Niepływająca już rybka
Niepływająca już rybka

Sposób przygotowania:

  • Na żaroodpornym talerzu rozprowadzamy odrobinę oliwy.
    • W misce mieszamy sól morską z goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
      • Na talerzu układamy połowę powstałej mieszanki.
        • Na „pierzynie” z soli morskiej układamy liście laurowe i posiekany czosnek.
          • Do środka ryby wkładamy posiekaną pietruszkę.
            • Układamy okonia na solnej „pierzynie”.
              • Na rybie ponownie układamy liście laurowe i posiekany czosnek.
                • Rybę przykrywamy „pierzyną” z soli morskiej.
                  • Nie przykrywamy głowy i płetw.
                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut.
                      • Upieczoną rybę oczyszczamy dokładnie z soli.
                        • Podajemy z warzywami i plastrami cytryny.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości