Niespodzianka w towarzystwie sosów, kukuryku na szparagach, trufle- radosna kuchnia studentki

Niespodzianka w towarzystwie sosów
Niespodzianka w towarzystwie sosów

MAŁGORZATA LEŚNIAK

Przystawka

Niespodzianka w towarzystwie sosów

Składniki:

  • ciasto francuskie
    • jajko

      Składniki na farsz I:

      • 20 dag łososia sałatkowego
        • ser żółty w plastrach
          • zioła
            • kilka łyżek masła
              • sól

                Sposób przygotowania:

                Łososia mieszamy z serem, masłem i ziołami. Dodajemy sól. Z ciasta francuskiego robimy kopertę i wsadzamy do środka farsz. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

                Składniki na farsz II:

                • świeży lub mrożony szpinak
                  • opakowanie sera feta
                    • zioła
                      • cebula
                        • kilka ząbków czosnku

                          Sposób przygotowania:

                          Szpinak smażymy na patelni z cebulą i ziołami. Dodajemy czosnek i ser feta. Gotowy farsz wkładamy do kopert z ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

                          Składniki na farsz III:

                          • szklanka grzybów
                            • czosnek
                              • kilka plastrów sera żółtego
                                • przyprawy do smaku
                                  • cebula
                                    • zioła

                                      Sposób przygotowania:

                                      Grzyby smażymy na patelni z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy zioła. Do kopert z ciasta francuskiego dodajemy gotowy farsz i ser żółty pokrojony w drobne plasterki. Koperty smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

                                      Składniki do białego sosu:

                                      • śmietana 18%
                                        • kilka łyżek majonezu
                                          • łyżeczka musztardy
                                            • kilka ząbków czosnku
                                              • zioła
                                                • pieprz, sól

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Śmietanę, majonez i musztardę dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przyprawiamy i dodajemy zioła.

                                                  Składniki do czerwonego sosu:

                                                  • papryka
                                                    • kilka pomidorów
                                                      • cebula
                                                        • 3 łyżki oliwy
                                                          • sól, pieprz, chili
                                                            • zioła

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Paprykę, pomidory i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. Dusimy około 10 minut. Podajemy ostudzone.

                                                              Niespodzianka w towarzystwie sosów
                                                              Niespodzianka w towarzystwie sosów
                                                              Źródło: TVN

                                                              Danie główne:

                                                              Kukuryku na szparagach z rudymi ziemniakami

                                                              Składniki:

                                                              • piersi z kurczaka
                                                                • jajko
                                                                  • mąka do obtoczenia kurczaka
                                                                    • bułka tarta
                                                                      • szklanka sezamu
                                                                        • oliwa
                                                                          • czosnek
                                                                            • zioła
                                                                              • sól, pieprz
                                                                                • czarne oliwki
                                                                                  • cebula
                                                                                    • kapary
                                                                                      • łyżka ostrej musztardy
                                                                                        • zioła
                                                                                          • kilka plastrów boczku
                                                                                            • szparagi
                                                                                              • czosnek
                                                                                                • parmezan
                                                                                                  • ziemniaki
                                                                                                    • zioła
                                                                                                      • ostra papryka
                                                                                                        • cebula

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku, ziołach i przyprawie. Zostawiamy na noc w lodówce. Oliwki, kapary, cebulę i czosnek miksujemy. Dodajemy musztardę, zioła i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z piersi kurczaka robimy małe sakiewki, do środka wkładamy gotowy farsz. Obtaczamy kurczaka w mące, jajku, sezamie i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Plastry boczku smażymy przez około 5 minut, a następnie owijamy je wokół kurczaka. Przystrajamy według uznania. Szparagi smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku i ziół przez około 10 minut. Na koniec posypujemy parmezanem. Ziemniaki obieramy i gotujemy około 10-15 minut. Następnie kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą na patelni. Dodajemy ostrą paprykę, przyprawiamy i dodajemy zioła.

                                                                                                          Kukuryku na szparagach
                                                                                                          Kukuryku na szparagach
                                                                                                          Źródło: TVN

                                                                                                          Deser

                                                                                                          Owocowa radość z truflami

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 pudełka biszkoptów
                                                                                                            • pudełko maślanych ciasteczek
                                                                                                              • szklanka truskawek
                                                                                                                • szklanka malin
                                                                                                                  • szklanka jagód
                                                                                                                    • likier malinowy (wiśniowy lub porzeczkowy)
                                                                                                                      • krem
                                                                                                                        • śmietana 30%
                                                                                                                          • cukier waniliowy
                                                                                                                            • 3 żółtka
                                                                                                                              • 2 szklanki cukru
                                                                                                                                • łyżeczka żelatyny
                                                                                                                                  • tabliczka czekolady
                                                                                                                                    • 4 łyżki mleka skondensowanego
                                                                                                                                      • ekstrakt waniliowy
                                                                                                                                        • serek mascarpone
                                                                                                                                          • sos truskawkowy
                                                                                                                                            • 0,5 kg truskawek
                                                                                                                                              • cukier waniliowy
                                                                                                                                                • 2 szklanki cukru
                                                                                                                                                  • kilka łyżek soku pomarańczowego lub cytrynowego
                                                                                                                                                    • krem

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Żółtka miksujemy z cukrem. W tym czasie gotujemy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę ugotowanej śmietany dodajemy do żółtek i energicznie mieszamy, tak żeby uniknąć powstania grudek. Całość dodajemy do reszty śmietany i łączymy z żelatyną, czekoladą oraz mlekiem skondensowanym. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa. Po wystudzeniu kremu dodajemy serek i dokładnie mieszamy.

                                                                                                                                                      Sos truskawkowy:

                                                                                                                                                      Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i sok. Miksujemy ponownie, aż do uzyskania jednolitego sosu. Gotowy sos podgrzewamy.

                                                                                                                                                      Truflowo-czekoladowo:

                                                                                                                                                      • 2 gorzkie czekolady
                                                                                                                                                        • 2 mleczne czekolady
                                                                                                                                                          • cukier waniliowy
                                                                                                                                                            • 2 łyżki brandy
                                                                                                                                                              • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
                                                                                                                                                                • śmietana kremówka
                                                                                                                                                                  • kakao

                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                    Czekoladę roztapiamy z cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy brandy, kawę i śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao.

                                                                                                                                                                    Ciastka i biszkopty kruszymy. Układamy do pucharków i zalewamy odrobiną likieru. Następnie dodajemy warstwowo krem i owoce. Napełniamy takimi warstwami cały pucharek i dekorujemy według uznania oraz dodajemy trufle. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy gorącym sosem.

                                                                                                                                                                    Owocowa radość z truflami
                                                                                                                                                                    Owocowa radość z truflami
                                                                                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości