Nóż w wodzie Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Nóż w wodzie
Nóż w wodzie

Sos z gorzkiej skóry pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z kawałkami skórki podgrzewamy na wolnym ogniu.
    • Gdy sok zagotuje się dodajemy zmieszane ze agar-agar, fruktozę i sól.
      • Redukujemy płyn do 1/3 objętości i przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej wypełnionej lodem.
        • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
          • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

            Sos z czosnku niedźwiedziego

            Sposób przygotowania:

            • Mleko podgrzewamy ze śmietanką i masłem.
              • Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
                • Dodajemy agar-agar, sól i pieprz.
                  • Energicznie mieszamy.
                    • Powstały roztwór przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
                      • W trakcie miksowania dodajemy żółtko i rostarty w dłoniach czosnek.
                        • Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
                          • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
                            • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

                              Sos ze świeżej bazylii

                              Sposób przygotowania:

                              • Podgrzewamy mleko ze śmietanką i masłem.
                                • Dodajemy rozdrobnioną w moździerzu bazylię.
                                  • Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
                                    • Dodajemy agar-agar, sól i pieprz
                                      • Energicznie mieszamy.
                                        • Przelewamy powstały roztwór do blendera i miksujemy na gładką masę.
                                          • Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
                                            • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
                                              • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

                                                Sos z gorzkiej czekolady z chilli

                                                Sposób przygotowania:

                                                • Czekoladę ścieramy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
                                                  • Dodajemy śmietankę, chilli i odrobinę masła.
                                                    • Mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki.
                                                      • Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
                                                        • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
                                                          • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
                                                            • Sos na talerzu posypujemy grubą solą morską.

                                                              Sos anchois

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              • Do blendera przekładamy żółtka, dodajemy szczyptę cukru, odrobinę gruboziarnistej morskiej soli oraz ocet.
                                                                • Dodajemy fileciki anchois
                                                                  • Miksujemy na wolnych obrotach.
                                                                    • Podczas miksowania dodajemy oliwę, aż sos nabierze konsystencji majonezu.
                                                                      • Przed podaniem przecieramy przez bardzo gęste sito.

                                                                        Sos z kopru włoskiego

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        • Koper włoski tniemy na grube plastry.
                                                                          • Koper posypujemy solą i polewamy oliwą.
                                                                            • Grillujemy około minuty z każdej strony.
                                                                              • W osobnym naczyniu podgrzewamy i redukujemy sok z pomarańczy.
                                                                                • Przekładamy grillowany koper do soku i dusimy do miękkości.
                                                                                  • Przelewamy całość do blendera i miksujemy na gładką masę.
                                                                                    • Doprawiamy pieprzem.
                                                                                      • Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
                                                                                        • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
                                                                                          • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

                                                                                            Puree ziemniaczane z mango

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            • Ugotowane ziemniaki łączymy z miąższem mango i ucieramy mikserem na gładką masę.
                                                                                              • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                • Dodajemy łyżkę śmietany.

                                                                                                  Steki z miecznika

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  • Steki marynujemy w młotkowanym pieprzu, soli, oliwie i skórce cytrynowej.
                                                                                                    • Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, dodajemy ząbek czosnku i kilka gałązek świeżego tymianku.
                                                                                                      • Układamy steki z miecznika i smażymy z obu stron.
                                                                                                        • Podczas smażenia podlewamy mięso masłem i sokiem z cytryny.

                                                                                                          Na dużym talerzu układamy łyżkę puree ziemniaczanego z mango i stek. Talerz wokół steku dekorujemy kroplami z sześciu wcześniej przygotowanych sosów.

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości