Ognisty aksamit pod gruzem Sebastiana Bolka (Śląsk)

Ognisty aksamit
Ognisty aksamit

Sposób przygotowania:

  • Paprykę myjemy, smarujemy oliwą i opiekamy w piekarniku, aby przybrała rumiany kolor
    • Po upieczeniu przekładamy paprykę do miski i zakrywamy folią spożywczą, aż do wystygnięcia.
      • Obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
        • Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę
          • Gdy cebula się zeszkli dorzucamy paprykę i chwilę razem podsmażamy
            • Podlewamy bulionem i po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy
              • Dusimy na małym ogniu około 20 minut
                • Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
                  • Miksujemy całość na jednolity krem
                    • Z bułki wykrawamy grzanki i lekko podsmażamy na oliwie
                      • Podajemy z łyżką gęstej śmietany i listkami bazylii
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości