Przepisy

„Ostry dyżur" Maciek Pawliszewski
Ostry dyżur 

Składniki:

  • 16 świeżych papryczek jalapeno
  • 125 g serka śmietankowego
  • 30 g sera cheddar
  • 30 g twardego, dojrzewającego sera
  • 150 g solonych krakersów
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 1 litr oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Blanszowanie papryczek

  • Przekrajamy jalapeno wzdłuż i wydrążamy je z włókien i nasion.
  • Zagotowujemy 1 litr wody w garnku.
  • Wkładamy jalapeno do wody, czekamy do ponownego zagotowania wody, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty.
  • Wyjmujemy papryczki z garnka i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.
  • Odsączamy jalapeno z wody na ręczniku papierowym.
  • Mieszamy w dużej misce serek śmietankowy, cheddar starty na grubych oczkach i dodajemy ser dojrzewający.
  • Wkładamy jedną łyżeczkę farszu do szerszej strony papryczki i dociskamy farsz do spodu. Powtarzamy czynność w kolejnych papryczkach.
  • Zamaczamy papryczki w maślance, następnie obtaczamy każdą z nich w mące. Ponowne zamaczamy papryczki w maślance i obtaczamy w zmielonych krakersach.
  • Smażymy jalapeno na głębokim dobrze rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, aż nabiorą złoto- brązowego koloru.
  • Wyjmujemy papryczki i odsączamy na ręczniku papierowym  z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Polecieć na Księżyc” Kuba Łysiak
Następny artykuł:

„Polecieć na Księżyc” Kuba Łysiak

tvnpix