Panienka z okienka Katarzyny Safanów (Szczecin)

Panienka z okienka
Panienka z okienka

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki rozgniatamy i przekładamy do miseczki
    • Rozgniecione herbatniki zalewamy likierem kawowym
      • Nasączone herbatnik przekładamy do pucharków, zalewamy rozgrzanym w garnuszku kajmakiem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
        • Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem i masłem.
          • 1 szklankę mleka łączymy z jajkami i mąką i miksujemy.
            • Dodajemy zagotowane mleko z cukrem i gotujemy przez około 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
              • Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
                • Pucharki owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki.
                  • Po wyjęciu z lodówki na wierzchu układamy borówki.
                    • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
                      • Pod koniec ubijania dodajemy pół łyżki cukru pudru.
                        • Ubitą śmietanę wylewamy na ciasto.
                          • Deser posypujemy startą czekolada, malinami i listkami mięty.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości