Przepisy

„Paprykowy zawrót głowy" Magdy Łukasik (Białystok)
Paprykowy zawrót głowy 
  • 1,5 kg czerwonej papryki (5-6 sztuk)
  • Główka czosnku
  • 0,5 l wywaru warzywnego/drobiowego
  • Bazylia
  • Puszka pomidorów bez skórki
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • Natka pietruszki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Słodka papryka w proszku
  • Serek  mascarpone

Sposób przygotowania:

  • Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia . Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy godzinę.
  • W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry).
  • Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
  • Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka z wcześniej przygotowanym wywarem mięsno-warzywnym.
  • Dodajemy puszkę pomidorów z puszki bez skórki. Gotujemy 20 minut.
  • Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
  • Doprawiamy zupę solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i podsmażoną na suchej patelni słodką papryką w proszku.
  • Podajemy z natką pietruszki. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A po co w takim razie główka czosnku? :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepis jest na ile porcji? :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Właśnie zrobiłam, bardzo dobry ☺

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Przepyszny!! Polecam bardzo.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Właśnie zrobiłam ten krem, wyszedł aksamitny i całkiem smaczny.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      „Miseczka Ce” Adama Zdanowicza (Białystok)
                      Następny artykuł:

                      „Miseczka Ce” Adama Zdanowicza (Białystok)

                      tvnpix