Parowy kwartet Joanny Dobrowolskiej (Warszawa)

Parowy Kwartet
Parowy Kwartet
Przystawka

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto z przesianej mąki, wody i soli.
    • Ciasto wyrabiamy przez około 4 - 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
      • Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
        • Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy koła.
          • Lepimy pierożki.

            Nadzienie krewetkowe:

            Sposób przygotowania:

            • Krewetki bez pancerzy, głów i ogonków płuczemy w wodzie.
              • Odrywamy ogonki, suszymy i oprószamy solą.
                • Przygotowane krewetki kroimy w drobne kawałki i mieszamy.

                  Nadzienie mięsne:

                  Sposób przygotowania:

                  • Mięso mieszamy z sosem sojowym, pieprzem i solą.
                    • Drobno siekamy szczypiorek, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

                      Nadzienie szpinakowe:

                      Sposób przygotowania:

                      • Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy czosnek.
                        • Dodajemy szpinak i kiełki fasoli.
                          • Dusimy około 10 minut.
                            • Na koniec dodajemy drobno pokrojone cebulki dymki.

                              Przygotowanie całości:

                              • Pierożki wypełniamy odrobiną farszu.
                                • Brzegi ciasta zwilżamy niewielka ilością wody i lepimy zgrabne "sakiewki".
                                  • Gotowe wontony układamy w naczyniu do gotowania na parze (na kawałku papieru do pieczenia).
                                    • Gotujemy przez około 12 minut i od razu podajemy.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości