„Perfekcyjne rozszycie” Wojciecha Kozaka

Perfekcyjne rozszycie
Perfekcyjne rozszycie

Puder z orzechów:

  • Orzechy laskowe blendujemy na puder.

    Czekolada własnej roboty

    Sposób przygotowania:

    • Cukier rozpuszczamy w wodzie. Migdały wrzucamy do roztworu. Powstałą masę wylewamy na papier do pieczenia rozłożony na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut.
      • Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Rozmaryn siekamy bardzo drobno.
        • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy na papier do pieczenia.
          • Czekoladę posypujemy siekanymi pistacjami i rozmarynem.
            • Całość zostawiamy do schłodzenia.

              Sorbet z malin i rozmarynu

              Sposób przygotowania:

              • Rozmaryn drobno siekamy i zalewamy wrzątkiem. Schładzamy.
                • Maliny blendujemy dodając wodę z rozmarynem.
                  • Mieszaninę wstawiamy do zamrażalnika.
                    • Wyjmujemy co 30 minut i blendujemy 30 sekund następnie wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Czynność powtarzamy przez około 3 h.

                      Fondant czekoladowy

                      Sposób przygotowania:

                      • Jajka ucieramy z cukrem na jednolita gładką masę, dodajemy mąkę i ucieramy dalej.
                        • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia i minimalnie schładzamy.
                          • Łączymy obydwie masy.
                            • Przelewamy do foremek wcześniej wysmarowanych masłem.
                              • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy 6 minut.
                                • Na talerz posypany pudrem z orzechów laskowych wykładamy Fondant, gałkę sorbetu i kawałek czekolady własnej roboty.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości