- Sposób przygotowania:
- Mielimy biszkopty z migdałami.
- Ubijamy śmietanę 200 ml, następnie dodajemy mascarpone 200g, dwie łyżki miodu, łyżkę maku.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 190 cztery nakrojone figi z łyżką oliwy z oliwek.
- Do rozgrzanego rondelka wrzucamy dwie łyżki masła, cztery łyżki miodu, wyciskamy pomarańczę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Dobrze mieszamy.
- Na patelni prażymy płatki migdałowe
Do salaterki wsypujemy podgrzane w piekarniku biszkopt wymieszany z migdałami, wyciskamy masę ze śmietany i mascarpone, dodajemy łyżeczkę konfitur, kolejną warstwę masy, figę, polewamy sosikiem z pomarańczy przygotowanym w rondlu, masę posypujemy płatkami migdałów i dodajemy listek melisy.
podziel się: