Pierś z krzyżówki Moniki Długosz-Nikiel (Wrocław)

Pierś z krzyżówki
Pierś z krzyżówki

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
    • Skórę nacinamy na krzyż.
      • Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
        • Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
          • Dodajemy starty imbir.
            • Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
              • Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
                • Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
                  • Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
                    • Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
                      • Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
                        • Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
                          • Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
                            • Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.

                              Sposób przygotowania:

                              • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
                                • Skórę nacinamy na krzyż.
                                  • Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
                                    • Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
                                      • Dodajemy starty imbir.
                                        • Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
                                          • Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
                                            • Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
                                              • Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
                                                • Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
                                                  • Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
                                                    • Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
                                                      • Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
                                                        • Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.
                                                          • Gotujemy kuskus

                                                            Sos

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            • Tłuszcz z kaczki ponownie wlewamy na czystą patelnię.
                                                              • Dodajemy wino i gotujemy na większym ogniu, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje Dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy.
                                                                • Po kilkunastu sekundach gotowania odstawiamy patelnię z ognia.
                                                                  • Gotowe piersi z kaczki podajemy z kuskusem i sosem pomarańczowym.

                                                                    Sałata

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    • Rukolę polewamy sosem winegret i posypujemy cząstkami granatu
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości