Pływak na czarnym żwirku Anny Kołakowskiej (Warszawa)

Pływak na czarnym żwirku
Pływak na czarnym żwirku

Sposób przygotowania:

  • Czosnek kroimy drobno i smażymy na patelni.
    • Dodajemy szpinak i blanszujemy.
      • Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut.
        • Filety z dorsza nacieramy solą.
          • Rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut.
            • Do garnka wlewamy niewielką ilość wody.
              • Do wody wrzucamy obrany i pokrojony imbir oraz obraną i posiekaną cytrynę.
                • Zagotowujemy i odcedzamy przez sitko.
                  • Imbir z cytryną miksujemy i wrzucamy ponownie do wywaru.
                    • Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy.
                      • Na 5 minut przed końcem pieczenia zalewamy rybę powstałym imbirowo-cytrynowym sosem.
                        • Na talerzu wykładamy szpinak.
                          • Na szpinaku układamy rybę.
                            • Obok układamy sos.
                              • Danie polewamy odrobiną sosem cytrynowo-imbirowym.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości