Pocałunek w windzie Moniki Wolskiej (Łódź)

Pocałunek w windzie
Pocałunek w windzie

Sposób przygotowania:

  • Wyciskamy sok z pomarańczy, skórkę ścieramy
    • Sok i skórkę przekładamy do dużego garnka
      • Dodajemy przeciętą na pół cytrynę, 2 szklanki cukru białego, 2 litry wody
        • Całość gotujemy
          • Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z powstałym syropem
            • Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut
              • Studzimy
                • Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru białego i 1/4 cukru brązowego
                  • Podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się
                    • Gdy cukier się skarmelizuje, ostrożnie dodajemy śmietanę oraz ziarenka pieprzu, goździk i cynamon
                      • Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut
                        • Usuwamy z karmelu pieprz i goździk
                          • Gruszki polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości