Pod okiem mamy Magdy Matusiak (Słupsk)

Pod okiem mamy
Pod okiem mamy

Sposób przygotowania:

● Paprykę czerwoną pieczemy w całości i obieramy.

● Kromki chleba bez skórki kruszymy na kawałki.

● Czosnek rozgniatamy i rozcieramy z solą.

● Rozgnieciony czosnek oraz 6 łyżek oliwy dodajemy do pokruszonego chleba.

● Dokładnie mieszamy i dolewamy 200 ml przegotowanej wody.

● Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

● Jednego pomidora parzymy i obieramy ze skórki.

● Gniazdo nasienne włożyć do blendera.

● Obranego pomidora kroimy w drobną kostkę.

● Pozostałe pomidory razem ze skórką kroimy i wkładamy do blendera.

● Ogórka obieramy.

● ⅓ obranego ogórka kroimy w kostkę, pozostałą część wkładamy do blendera.

● Zieloną paprykę oczyszczamy z nasion

● ⅓ papryki kroimy w kostkę, pozostałą część wkładamy do blendera.

● Czerwoną upieczoną paprykę wkładamy do blendera.

● Cebulę obieramy i wkładamy do blendera.

● Pastę z chleba, czosnku i oliwy dodajemy do składników w blenderze

● Dolewamy ocet i pozostałą część wody.

● Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.

● Zblendowaną masę przecieramy przez sito

● Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

● Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.

● Przystawkę podajemy z grzankami i pozostałą częścią pokrojonych warzyw.

podziel się:

Pozostałe wiadomości