Polak odkrywa Amerykę Michała Latały (Warszawa)

Polak odkrywa Amerykę
Polak odkrywa Amerykę

Sposób przygotowania:

Sos

  • Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki
    • Dodajemy pozostałe składniki
      • Łączymy z pozostałymi składnikami.
        • Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.

          Mięso

          • Mięso mielimy.
            • Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę.
              • Mieszamy, a następnie wlewamy wodę.
                • Dłonią mieszamy mięso z wodą, a następnie kulkę mięsa rzucamy o miskę lub garnek, w którym było wyrabiane.
                  • Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery.
                    • Mięso kładziemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej
                      • Smażymy z każdej strony po około 4 minuty.
                        • Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera.
                          • Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.

                            Bułki

                            • Połowę ciepłego mleka wlewamy do miski
                              • Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
                                • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie piana.
                                  • W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy resztę cukru oraz sól.
                                    • Wlewamy rozczyn z drożdży
                                      • Dodajemy żółtka i resztę mleka.
                                        • Wyrabiamy mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut
                                          • Dodajemy masło
                                            • Wyrabiamy przez około 10 - 15 minut.
                                              • Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
                                                • Ciasto zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
                                                  • Następnie dzielimy na około 27 części i uformujemy kulki.
                                                    • Uformowane kulki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
                                                      • Bułki piec przez około 22 minut w temperaturze 180°C

                                                        Frytki

                                                        • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki.
                                                          • Płuczemy i dokładnie suszymy
                                                            • W garnku podgrzewamy olej do temperatury 110 °C
                                                              • Do garnka wrzucamy ziemniaki i smażymy przez około 7 - 8 minut
                                                                • Po tym czasie wyjmujemy frytki i studzimy.
                                                                  • Rozgrzewamy ponownie tłuszcz, tym razem do 175 °
                                                                    • Wkładamy przestudzone frytki i smażymy przez około 5 minut do czasu,
                                                                      • aż ziemniaki będą lekko zrumienione.

                                                                        Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki smarujemy obficie sosem.

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości