Pora na obiad Katarzyny Kuś (Kraków)

Pora na obiad
Pora na obiad

Sposób przygotowania:

  • Przy pomocy młynka mielimy ziarna żyta przez na drobny pył.
    • Zmielone ziarna przekładamy do miski.
      • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
        • Dodajemy małe kawałki miękkiego masła, śmietanę i pokruszony twaróg.
          • Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
            • Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do małych foremek na tartę.
              • Ugniatamy palcami, aby ciasto wypełniło całą foremkę i nakłuwamy je widelcem.
                • Na foremki nakładamy kawałki papieru do pieczenia i wysypujemy groch.
                  • Pieczemy spód przez 15 minut w temperaturze ok. 180-200°C.
                    • Kroimy pora na cienkie krążki, które następnie dusimy, aż będą miękkie.
                      • Ścieramy ser
                        • Boczek kroimy w drobną kostkę.
                          • Boczek, ser, śmietanę i przyprawy mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami.
                            • Masę wylewamy na podpieczone spody, na których wcześniej układamy pora.
                              • Całość pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
                                • Do miski wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, drobno posiekaną bazylię oraz śmietanę.
                                  • Ubijamy.
                                    • Piankę układamy na talerzu obok tarty.
                                      • Serwujemy na zimno.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości