Przepisy

„Powrót do korzeni” Magdy Łukasik (Białystok)
Powrót do korzeni 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • Opakowanie borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
  • Do żółtek dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, banany.
  • Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy białka i borówkę amerykańską i delikatnie mieszamy.
  • Na rozgrzany olej wlewamy masę formując małe placuszki.
  • Usmażone racuszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

Sos:

  • Śmietanka 36%
  • Laska wanilii
  • Cukier
  • 2 Żółtka jaj

Sposób przygotowania:

  • Ok. 150ml śmietanki podgrzewamy w rondelku(nie doprowadzamy do wrzenia)
  • Dodajemy utarte wcześniej żółtka z cukrem oraz środek laski wanilii oraz pozostałość laski dla aromatu.
  • Podgrzewamy ok 3 minuty na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis ok, bardzo dobre placki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      „Powolny byk” Magdy Łukasik (Białystok)
      Następny artykuł:

      „Powolny byk” Magdy Łukasik (Białystok)

      tvnpix