Prawie jak u mamy Eweliny Cholewy (Lublin)

Prawie jak u mamy
Prawie jak u mamy
Przystawka

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • - Mąkę, 1 łyżeczkę soli, płatki masła i ok. 200ml letniej wody ugniatamy na gładkie ciasto.
    • - Odstawić na 30 minut.

      Farsz

      • - Salami kroimy w kostkę.
        • - Cebulę obieramy i siekamy.
          • - Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę.
            • - Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce gorącego oleju przez 5 minut na małym ogniu.
              • - Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
                • - Odstawić do ostygnięcia.
                  • - Ser ścieramy na tarce.

                    Salsa verde

                    • - Liście ziół miksujemy z kaparami, czosnkiem i 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
                      • - Dolewamy bulion.
                        • - Dodajemy skórkę z połowy limonki.
                          • - Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

                            Dip

                            • - Jogurt bałkański mieszamy z posiekaną miętą startą skórką z limonki.
                              • - Doprawiamy sokiem z limonki.

                                Przygotowanie całości

                                • - Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wyciąć krążki (o średnicy około 12cm każdy).
                                  • - Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem.
                                    • - Ciasto sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
                                      • - Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni.
                                        • - Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto-żółty kolor.
                                          • - Gotowe pierożki osuszamy na papierowych ręcznikach.
                                            • - Podajemy z salsą i dipem.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości