Przepisy

Przepisy Agaty Bartolewskiej,  sezon 6, Częstochowa
Piramida smaków 

PRZYSTAWKA:

Piramida smaków

Składniki:

  • 12 plastrów bakłażana
  • 8 plastrów pomidora bez skórki
  • 8 plastrów sera mozzarella
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • oliwa bazyliowo-czosnkowa
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • bagietka z ciemnego pieczywa
  • słoiczek zielonego pesto
  • sos balsamiczny do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut. Czerwoną cebulę drobno siekamy.  Na blasze wyłożonej folią aluminiową, układamy warstwowo: plaster bakłażana doprawionego solą i pieprzem, posypanego posiekaną cebulą pomidora, oraz plaster mozzarelli. Czynność powtarzamy zachowując kolejność składników. Na wierzchu kładziemy najmniejszy plaster bakłażana. Całość zapiekamy temperaturze 180oC przez około 8 minut, do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać,. Bagietkę kroimy pod dużym skosem na kromki i pieczemy w piekarniku przez około 4 minuty. Przed podaniem, chrupiącą bagietkę pocieramy ząbkiem czosnku. Wierzchnią warstwę piramidy polewamy delikatnie pesto i ozdabiamy listkiem bazylii. Talerz dekorujemy sosem balsamicznym.

 

DANIE GŁÓWNE:

Słodka dziwaczka

Słodka dziwaczkaSłodka dziwaczka

Składniki:

 

  • 4 filety z kaczki ze skórą
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 buraki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 1 jabłko
  • rukola
  • 1 opakowanie orzeszków pinii
  • oliwa smakowa
  • 4 buraki
  • pieprz, sól
  • suszony rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Filety z kaczki oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą smakową, oprószamy solą, pieprzem, rozmarynem, oraz startym jabłkiem. Odstawiamy na noc do marynowania. Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy, ścieramy na tarce, doprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy, dodając masło, łyżkę śmietany i żółtko, aż do otrzymania kremowego, gładkiego purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy ziemniaczane różyczki. Zamarynowane piersi smażymy około 7 minut na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą, a następnie na chwile przewracając je na drugą stronę. Usmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15 minut. W trakcie pieczenia dolewamy do mięsa kieliszek czerwonego wina. Gotowe mięso kroimy w plastry, przekładamy z powrotem do naczynia i pieczemy jeszcze przez kolejne 5 minut, razem z wyłożonymi na blachę ziemniaczanymi różyczkami. Purée ziemniaczane powinno lekko się zarumienić. Plastry kaczki podajemy polane sosem winogronowo - żurawinowym, z ziemniaczanymi różyczkami i sałatką ze startych buraczków i rukoli, posypaną orzeszkami pinii i polaną smakową oliwą oraz sosem musztardowym.

Sos 1

Składniki:

  • 1 kiść czerwonych i zielonych winogron
  • mały słoiczek żurawiny
  • 2 łyżki wina czerwonego
  • suszony majeranek

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie łyżki żurawiny oraz mieszankę winogron czerwonych i zielonych. Dodajemy trochę wody i czerwone wino. Całość dusimy pod przykryciem na lekkim ogniu, delikatnie przyprawiając majerankiem.

 

Sos 2

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

 

W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy musztardę francuską i sarepską oraz śmietanę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.

 

DESER:

Wybuchowe jabłuszko

Wybuchowe jabłuszkoWybuchowe jabłuszko

Składniki:

10 średnich, kwaśnych jabłek

  • 250 ml serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 granaty
  • 150 g płatków zbożowych
  • świeża mięta do dekoracji
  • cynamon
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cynamonem i polewamy łyżką miodu. Całość dobrze mieszamy i zapiekamy w temperaturze 180oC przez 10 minut. W głębokim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do szklanych pucharków przekładamy dwie łyżki ostudzonych jabłek, a następnie warstwę marcepanowego kremu. Całość posypujemy płatkami zbożowymi i ziarnami granatu. Dekorujemy listkiem mięty.

 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To byle WMPB ogłaszają upadłość nie rozliczają się z podwykonawcami

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super zrobiłam deser na dzień mamy dostałe podniecenia :-*

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zrobiłam w domu danie główne. Powiem szczerze było pyszne. Pozdrawiam panią Agatę.B

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Wszystko wyglada przepysznie,az nabralam ochoty na kaczke!w pelni zasluzone zwyciestwo!:)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Talerze kwadratowe sa piekne :-) i rozczki ez sa boskie :-) :-) :-)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      te ziemniaczane rózyczki to pomyłka, rozumiem, że miało byc elegancko ale to śmiesznie wygląda w dodatku trąci elegancją prl-u i na litośc boską talerze okrągłe.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          dlaczego talerze okrągłe, bo po? Nie bardzo to rozumiem,

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Gotuj tak dalej.To w życiu potrzebne.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                  Przepisy ROBERTA CICHOCKIEGO, sezon 6, Warszawa
                                  Następny artykuł:

                                  Przepisy ROBERTA CICHOCKIEGO, sezon 6, Warszawa

                                  tvnpix