Przepisy Łukasza Kitlińskiego, sezon 6, Bielsko-Biała

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy Aleksandry Łuszczyk, sezon 6, Bielsko-Biała

Przepisy Aleksandry Łuszczyk,  sezon 6, Bielsko-Biała
Faszerowany Sycylijczyk

PRZYSTAWKA:

Faszerowany Sycylijczyk

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1/2 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki parmezanu
  • 100 g marynowanych sardynek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • sos balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, następnie odcinamy ich górną część. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Wyjmujemy miąższ i drobno siekamy. Pomidory wewnątrz solimy i ustawiamy na sitku otworem w dół, tak, aby obciekły z nadmiaru soku. Sardynki osuszamy i kroimy na małe kawałki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, czosnek i połowę natki pietruszki siekamy. Na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy posiekaną natkę i czosnek. Całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy sardynki i miąższ z pomidorów. Następnie dodajemy pokrojone oliwki oraz kapary. Całość przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą, żaroodpornej formie ustawimy pomidory otworem do góry. Na małej patelni podsmażamy bułkę tartą, z dodatkiem trzech łyżek parmezanu i pikantnie doprawiamy. Pomidory wypełniamy farszem i posypujemy je odrobiną bułki tartej z parmezanem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 175oC przez około 30 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżą natką pietruszki na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym.

 

Pstrąg w krzakach
Pstrąg w krzakach

DANIE GŁÓWNE:

Pstrąg w krzakach

  • 4 świeże pstrągi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka melisy
  • 1/4 litra wytrawnego wina białego
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • białe pieczywo
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Pstrągi myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy wewnątrz i na zewnątrz, a następnie oprószamy mąką. Pietruszkę, melisę, cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podsmażamy na oliwie. Stopniowo po łyżce dolewamy wino. Całość smażymy jeszcze przez 15-20 minut a następnie dodajemy ryby. Czas smażenia ryby to dwie minuty z każdej strony. Pstrągi układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem. Podajemy z białym pieczywem i ćwiartką cytryny.

Na jagodach
Na jagodach

DESER:

Na jagodach

Składniki:

  • 100 g jagód
  • 1/2 kg twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 30 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 100 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopiony masłem i dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością pokruszonych ciastek. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg, ser mascarpone, budyń malinowy w proszku i miękkie masło. Całość dokładnie mieszamy. Jagody miksujemy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 60 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, a następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę i również delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony sernik. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane świeżymi jagodami.

Komentarze (32)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszne, efektowne i łatwe w wykonaniu :-) Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      barbara_aszklar

      witam prosze o odpowiedz czy jak będę robić sernik w zwykłej prostokątnej blasze( typowej) to czy trzeba zrobić z podwójnej procji?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          właśnie zrobiłam to ciasto w zwykłej prostokątnej blaszce i jedyne co zwiększyłam, to ilość twarogu i ciastek, tzn. twaróg zamiast 1/2 kg dałam 1 kg,a ciastek 500 g. Poza tym nie zwiększałam ilości reszty składników i wyszedł bardzo smaczny ;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mmmmmm brzmi pysznie

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mniam mniam nie jadłam ale wyglonda i pisze szmacznie

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja też będę bardzo wdzięczna za przepis na thermomix :*

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          a który przepis dokładnie chcecie do termomixu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • Gość632:
                              • a który przepis dokładnie chcecie do termomixu?
                              • rozwiń

                              sernik jagodowy, bardzo proszę :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Czy pani Ola moglaby podac przepis do termomix-a

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • Gość678:
                                      • Czy pani Ola moglaby podac przepis do termomix-a
                                      • rozwiń

                                      Podbijam prośbę o przepis na thermomix !
                                      Najlepiej jeszcze przed świętami :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          a ile masła do tych pokruszonych ciastek? Trochę enigmatycznie zostało to opisane. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem......a później do twarogu miękkie masło...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              100 g roztopionego masla do herbatnikow, a 30 g miekkiego masla do twarogu jest napisane w skladnikach

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  z tą żelatyną zawsze mam kłopot,wiec poszłam na sposób i używam śmietanfixu.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      A mnie w blaszce 19 cm nie wyszedł. Mam wrażenie, że była za mała i sernik był za wysoki, żeby się upiec porządnie :( A szkoda, bo masa przed upieczeniem smakowała wyśmienicie. Sugeruję użycie standardowej tortownicy 22-24 cm, nie mniejszej.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          Dziękuję za podpowiedź. Właśnie upiekłam w formie o średnicy 24 cm i wyrósł sporo ponad formę. Poza tym masa serowa wypełniała formę prawie po brzegi, więc przy 20 cm z pewnością cała by się nie zmieściła. Szkoda, że producenci Ugotowanych nie egzekwują od uczestników dokładnych przepisów :(

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                              tvnpix