Przepisy Anny Składanek, sezon 6, Grudziądz

Rozumem w Niemczech.jpg
Rozumem w Niemczech.jpg

PRZYSTAWKA:

Rozumem w Niemczech

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    • 2 średnie marchwie
      • 1 pietruszka korzeń
        • 1 mały por

          1/2 małego selera

          • 1 serek topiony śmietankowy
            • 150 g śmietany słodkiej 36%
              • 1 kostka rosołowa
                • 3 szczypty gałki muszkatołowej

                  Sposób przygotowania:

                  Myjemy i obieramy włoszczyznę. Gotujemy wywar warzywny w około 1,5 litra wody przez godzinę. Do wywaru dodajemy pokrojone w półksiężyce cukinie oraz kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. W małym garnku roztapiamy serek topiony i mieszamy ze słodką śmietanę. Masę dolewamy do wywaru z cukinią, delikatnie mieszając i gotując jeszcze przez krótką chwilę. Na końcu dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.

                  Sercem w Polsce.jpg
                  Sercem w Polsce.jpg

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Sercem w Polsce

                  Składniki:

                  • 1 1/2 kg piersi kaczki
                    • 1 kg jabłek
                      • kilka łyżeczek brązowego cukru
                        • majeranek suszony
                          • sól
                            • 5 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

                              Sposób przygotowania:

                              Każdą z piersi kroimy na 3 kawałki. Każdą część solimy osobno z dwóch stron i układamy na odrobinie oleju w naczyniu żaroodpornym w jednej płaszczyźnie. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka. Polewamy jeszcze raz odrobiną oleju, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220°C. Danie po około 1 godzinie okrywamy i zmniejszamy temperaturę do 160- 180°C i pieczemy dalej przez 3 godziny co jakiś czas obracając jabłka i piersi. Pół godziny przed wyjęciem dania z piekarnika posypujemy jabłka brązowym cukrem, a całość majerankiem.

                              Pierś z kaczki podajemy z gotowanymi ziemniakami i podsmażanymi burakami.

                              Marzeniami we Włoszech.jpg
                              Marzeniami we Włoszech.jpg

                              DESER:

                              Marzeniami we Włoszech

                              Placki

                              Składniki:

                              • 2 serki homogenizowane waniliowe
                                • 2 małe jajka
                                  • 5 łyżek mąki

                                    Sposób przygotowania: Serki homogenizowane mieszamy z jajkami i mąką, aż do uzyskania gładkiej masy. do gładkiej masy. Placuszki z jednej łyżki masy twarogowo-jajecznej smażymy z dwój stron na maśle, na małym ogniu.

                                    SyropSkładniki:

                                    • 1/2 kg malin
                                      • 1/2 kg cukru
                                        • śmietana słodka 36%
                                          • odrobinę cukru pudru
                                            • 4 listki mięty

                                              Sposób przygotowania:

                                              Do garna wsypujemy maliny, cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy pół godziny, następnie miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.

                                              Na głębszym talerzu rozprowadzamy syrop malinowy, układamy placki, na wierzchu umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem. Danie dekorujemy listkiem mięty.

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości