Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa

Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa
Mega Vega Ravioli
Zobacz pełny odcinek na player.pl

 

 

PRZYSTAWKA:

Mega Vega Ravioli


Ciasto

 

Składniki:

  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • żółtko
  • sól
  • masło


Sposób przygotowania:


Obydwa gatunki mąki mieszamy ze sobą, oddzielamy niewielką część i zaparzamy z 1/2 szklanki wrzątku, po przestygnięciu ponownie mieszamy. Do pozostałej mąki wbijamy żółtko, dodajemy łyżeczkę masła, zaparzoną mąkę i wyrabiamy ciasto.


Farsz


Składniki:

 

  • 2 dojrzałe avocado
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • kilkanaście kaparów
  • ser pleśniowy
  • posiekana natka pietruszki
  • melisa
  • kolendra
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:


Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Avocado obieramy, usuwamy pestkę i ścieramy na gładka masę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy. Kapary i jajka drobno siekamy. Ser pleśniowy drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z resztą farszu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrajamy krążki. Na wyciętym krążku kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy w koło. Pierożki gotujemy w osolonej przez 3 minuty do wpłynięcia. Podajemy udekorowane pestkami granatu i kiełkami lucerny.



Sos

Składniki:

  • jogurt grecki
  • curry
  • ostra papryczka
  • pestki granatu
  • kiełki lucerny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 


DANIE GŁÓWNE:

Kubańskie cygaro

Kubańskie cygaro.
Kubańskie cygaro.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka i kurczaka
  • pestki słonecznika
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • pieczarki
  • cebula
  • kolendra
  • czosnek
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa meksykańska do kurczaka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:


Paprykę drobno kroimy, pieczarki ścieramy na tarce, siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do momentu aż zmięknie. Odstawiamy do garnka, aby ostygła. Kolejno podsmażamy cebulę, czosnek, na końcu pieczarki, które smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do garnka i czekamy aż wszystko ostygnie. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy mielone mięso, pozostałe przyprawy, bułkę tartą i jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne kotleciki, które zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ziemniaki dokładni umyte, nie obierane gotujemy w parowarze przez około 30/40 minut. Mięso podajemy z ziemniakami z masłem czosnkowym, sałatką i dwoma sosami.

 

Sałatka


Składniki:

 

  • roszponka
  • rukola
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • pomidorki cherry
  • zielone oliwki
  • owoce kaparów


Sos do sałatki

 

Składniki:

 

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • musztarda dijon
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • świeży koperek
  • świeża mięta
  • czosnek
  • miód
  • sól
  • mielony pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę.  Całość dokładnie mieszamy.


Sos pomidorowy do mięsa

Składniki:

 

  • pulpa pomidorowa
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • czerwona papryka
  • zioła prowansalskie

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia się. Następnie

dodajemy pomidory w puszce, pulpę pomidorową i przyprawy. Całość miksujemy na jednolitą masę.


Sos tzatziki do mięsa

 

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • 1 serek wiejski
  • 1 jogurt naturalny gęsty
  • 2/3 ząbki czosnku
  • cebulka dymka
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ogórka obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody. Koperek, cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 20/30 min do lodówki.


Masło ziołowe

 

Składniki:

  • masło
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

 

Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.  Wszystkie składniki łączymy z masłem, dokładnie mieszając. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.

 

DESER

Czekolada w wiosennej krainie

Czekolada w wiosennej krainie
Czekolada w wiosennej krainie

Składniki:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść imbiru w cukrze
  • szczypta soli
  • garść suszonych wiśni i żurawiny
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:


Do robota kuchennego wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, pokrojone na kawałki masło, kakao, mąkę i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy garść imbiru w cukrze oraz orzechy. Całość miksujemy. Papier do pieczenia moczymy wodą, zgniatamy a następnie rozkładamy na blasze. Na rozłożony papier wykładamy masę czekoladową. Posypujemy suszonymi owocami i startą skórką z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200/220°C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy w kwadraty. Ciastko podajemy na talerzu z trzema sosami udekorowane świeżą truskawką.


Sos truskawkowy

 

Składniki:

 

  • mrożone truskawki
  • cukier
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:


Truskawki miksujemy z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

Sos mango

 

Składniki:

  • mango
  • miód
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:


Obieramy mango ze skórki, drobno siekamy, miksujemy z odrobiną miodu i soku z cytryny.

Sos kiwi

Składniki:

 

  • 2 kiwi
  • sok z cytryny
  • syrop cukrowy

 

Sposób przygotowania:

 

Kiwi obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego i soku z cytryny.  Całość miksujemy.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

deser jest rewelacyjny! Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłam cygaro. Przepyszne jest!!! Idealny przepis na mielone "inaczej" :-)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dziś sie zebrałam i w końcu zrobiłam kubańskie cygaro, bardzo smaczne ale baaaardzo pracochłonne jedzonko, przygotowanie we dwoje zajęło nam 2h. I jeszce coś :) tych cygar zwyszło mi dla trzech rodzin :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              deser to bajka tez chce taki zrobic

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  po ile dkg ma byc z karzdego ze skladnikuw

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja na kilo mięska dałam pół kg pieczarek, a resztę tak na oko :) wyszło super, ale baaaardzo duzo

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          MAM PYTANIE ODNOŚNIE GŁÓWNEGO DANIA. CZY MIĘSO MOŻNA UGOTOWAĆ JAK PULPETY W GORĄCEJ WODZIE?
                          ZAMIAST PIEC?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              kubanskie cygaro wygląda bardzo smakowicie. Cos czuje,ze zagosci niedługo w moim menu;)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  te cygaro na pewno wypróbuje w domu! Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix