Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa

Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa
Mega Vega Ravioli

 

 

PRZYSTAWKA:

Mega Vega Ravioli


Ciasto

 

Składniki:

  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • żółtko
  • sól
  • masło


Sposób przygotowania:


Obydwa gatunki mąki mieszamy ze sobą, oddzielamy niewielką część i zaparzamy z 1/2 szklanki wrzątku, po przestygnięciu ponownie mieszamy. Do pozostałej mąki wbijamy żółtko, dodajemy łyżeczkę masła, zaparzoną mąkę i wyrabiamy ciasto.


Farsz


Składniki:

 

  • 2 dojrzałe avocado
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • kilkanaście kaparów
  • ser pleśniowy
  • posiekana natka pietruszki
  • melisa
  • kolendra
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:


Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Avocado obieramy, usuwamy pestkę i ścieramy na gładka masę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy. Kapary i jajka drobno siekamy. Ser pleśniowy drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z resztą farszu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrajamy krążki. Na wyciętym krążku kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy w koło. Pierożki gotujemy w osolonej przez 3 minuty do wpłynięcia. Podajemy udekorowane pestkami granatu i kiełkami lucerny.



Sos

Składniki:

  • jogurt grecki
  • curry
  • ostra papryczka
  • pestki granatu
  • kiełki lucerny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 


DANIE GŁÓWNE:

Kubańskie cygaro

Kubańskie cygaro.
Kubańskie cygaro.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka i kurczaka
  • pestki słonecznika
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • pieczarki
  • cebula
  • kolendra
  • czosnek
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa meksykańska do kurczaka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:


Paprykę drobno kroimy, pieczarki ścieramy na tarce, siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do momentu aż zmięknie. Odstawiamy do garnka, aby ostygła. Kolejno podsmażamy cebulę, czosnek, na końcu pieczarki, które smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do garnka i czekamy aż wszystko ostygnie. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy mielone mięso, pozostałe przyprawy, bułkę tartą i jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne kotleciki, które zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ziemniaki dokładni umyte, nie obierane gotujemy w parowarze przez około 30/40 minut. Mięso podajemy z ziemniakami z masłem czosnkowym, sałatką i dwoma sosami.

 

Sałatka


Składniki:

 

  • roszponka
  • rukola
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • pomidorki cherry
  • zielone oliwki
  • owoce kaparów


Sos do sałatki

 

Składniki:

 

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • musztarda dijon
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • świeży koperek
  • świeża mięta
  • czosnek
  • miód
  • sól
  • mielony pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę.  Całość dokładnie mieszamy.


Sos pomidorowy do mięsa

Składniki:

 

  • pulpa pomidorowa
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • czerwona papryka
  • zioła prowansalskie

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia się. Następnie

dodajemy pomidory w puszce, pulpę pomidorową i przyprawy. Całość miksujemy na jednolitą masę.


Sos tzatziki do mięsa

 

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • 1 serek wiejski
  • 1 jogurt naturalny gęsty
  • 2/3 ząbki czosnku
  • cebulka dymka
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ogórka obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody. Koperek, cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 20/30 min do lodówki.


Masło ziołowe

 

Składniki:

  • masło
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

 

Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.  Wszystkie składniki łączymy z masłem, dokładnie mieszając. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.

 

DESER

Czekolada w wiosennej krainie

Czekolada w wiosennej krainie
Czekolada w wiosennej krainie

Składniki:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść imbiru w cukrze
  • szczypta soli
  • garść suszonych wiśni i żurawiny
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:


Do robota kuchennego wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, pokrojone na kawałki masło, kakao, mąkę i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy garść imbiru w cukrze oraz orzechy. Całość miksujemy. Papier do pieczenia moczymy wodą, zgniatamy a następnie rozkładamy na blasze. Na rozłożony papier wykładamy masę czekoladową. Posypujemy suszonymi owocami i startą skórką z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200/220°C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy w kwadraty. Ciastko podajemy na talerzu z trzema sosami udekorowane świeżą truskawką.


Sos truskawkowy

 

Składniki:

 

  • mrożone truskawki
  • cukier
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:


Truskawki miksujemy z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

Sos mango

 

Składniki:

  • mango
  • miód
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:


Obieramy mango ze skórki, drobno siekamy, miksujemy z odrobiną miodu i soku z cytryny.

Sos kiwi

Składniki:

 

  • 2 kiwi
  • sok z cytryny
  • syrop cukrowy

 

Sposób przygotowania:

 

Kiwi obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego i soku z cytryny.  Całość miksujemy.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

deser jest rewelacyjny! Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłam cygaro. Przepyszne jest!!! Idealny przepis na mielone "inaczej" :-)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dziś sie zebrałam i w końcu zrobiłam kubańskie cygaro, bardzo smaczne ale baaaardzo pracochłonne jedzonko, przygotowanie we dwoje zajęło nam 2h. I jeszce coś :) tych cygar zwyszło mi dla trzech rodzin :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              deser to bajka tez chce taki zrobic

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  po ile dkg ma byc z karzdego ze skladnikuw

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja na kilo mięska dałam pół kg pieczarek, a resztę tak na oko :) wyszło super, ale baaaardzo duzo

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          MAM PYTANIE ODNOŚNIE GŁÓWNEGO DANIA. CZY MIĘSO MOŻNA UGOTOWAĆ JAK PULPETY W GORĄCEJ WODZIE?
                          ZAMIAST PIEC?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              kubanskie cygaro wygląda bardzo smakowicie. Cos czuje,ze zagosci niedługo w moim menu;)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  te cygaro na pewno wypróbuje w domu! Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix