Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO, 4 sezon Kraków

Kozi przysmak
Kozi przysmak

PRZYSTAWKA

Kozi przysmak w porzeczkowym musie

Składniki:

  • ser kozi
    • bułka tarta
      • 1 jajko
        • olej słonecznikowy
          • mix sałat
            • sos winegret
              • mus porzeczkowy
                • karmelizowany ocet balsamiczny

                  Sposób przygotowania:

                  Ser kozi kroimy w centymetrowe plastry, panierujemy w jajku w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sałatą z pomidorkami koktajlowymi polaną sosem winegret. Całość polewamy karmelizowanym octem balsamicznym wymieszanym z musem porzeczkowym.

                  DANIE GLÓWNESola prababci Marii z sałatką szefa

                  Sola prapabci Marii
                  Sola prapabci Marii

                  Składniki:

                  • 2 - 3 filety soli (zależy do ich wielkości)
                    • mąka
                      • masło
                        • śmietana 22%
                          • białe wino wytrawne
                            • ser parmezan
                              • bułka tarta
                                • cytrynowy pieprz
                                  • sól

                                    Sałata

                                    Składniki:

                                    • liście młodego szpinaku
                                      • oliwa z oliwek
                                        • karmelizowany ocet balsamiczny
                                          • ogórek zielony
                                            • suszone pomidory
                                              • orzeszki pinii
                                                • ser parmezan
                                                  • świeża mięta

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym następnie obtaczamy w mące. Następnie delikatnie podsmażamy na maśle pod koniec podlewając białym winem. Podsmażone filety układamy równo w brytfance i grubo posypujemy tartym parmezanem. Całość polewamy cienką warstwą śmietany zmieszanej z mąką, i posypujemy bułką tartą. Na wierzch bułki tartej układamy kawałki masła, które pomogą zarumienić bułkę. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C (do widocznego zarumienienia wierzchu).

                                                    Sałata

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Szpinak z obranym, pokrojonym w grube kawałki, zielonym ogórkiem mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Następnie dodajemy przecięte na pół suszone pomidory i miętę, posypujemy parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.

                                                    DESER

                                                    Waniliowy frykas z ognistym wykończeniem

                                                    Waniliowy frykas
                                                    Waniliowy frykas

                                                    Składniki:

                                                    • 12 jaj
                                                      • 11 łyżek cukru
                                                        • 1 l śmietany 36%
                                                          • laska wanilii

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Wlewamy śmietanę do garnka, do środka wrzucamy laskę wanilii i całość zagotowujemy. W tym czasie ucieramy 12 żółtek z cukrem. Po zagotowaniu śmietanę ostrożnie wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając i uważając, aby deser nam się nie zwarzył. Gotowy krem gotujemy w kąpieli wodnej (wstawiamy metalową miskę z kremem nad garnek z gorącą wodą) delikatnie mieszając i pilnując, aby się nie zważył dopóki nie zgęstnieje. Następnie przelewamy do przygotowanych miseczek i wstawiamy na 2/3h do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem, do powstania tafli karmelu.

                                                            Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"