Przepisy Dellfiny Dellert, sezon 6, Warszawa

Uniesienia miłosne.jpg
Uniesienia miłosne.jpg

PRZYSTAWKA:

Uniesienia miłosne Madame Pompadour

Składniki:

  • 1,5 L bulionu warzywnego
    • 3 średniej wielkości ziemniaki
      • 2 pęczki zielonych szparagów
        • 2 średnie cebule
          • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
            • 2 ząbki czosnku
              • szczypta soli
                • szczypta cukru
                  • szczypta pieprzu ziołowego
                    • kilka kropli oleju sezamowego
                      • ziarna sezamu do przybrania

                        Sposób przygotowania:

                        Przygotowujemy bulion warzywny. Szparagi myjemy, osuszamy, obcinamy szczyty (ok 4-5 cm), które odkładamy na bok. Zwłókniałe końcówki wyrzucamy. Obraną cebulę, ziemniaki i pozostałe części szparagów kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i cebulę, po kilku minutach ziemniaki, a następnie szparagi. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szczyptę cukru. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 20 minut, po czym powstałą zupę miksujemy. W garnku zostawiamy odrobinę bulionu, w którym gotujemy szczyty szparagów. Zupę podajemy w głębokich talerzach, dekorujemy szczytami szparagów, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz ziarnami sezamu.

                        Błękitni kochankowie.jpg
                        Błękitni kochankowie.jpg

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Błękitni kochankowie

                        Składniki:

                        • 2 kg muli
                          • 6 szalotek
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
                                • łyżeczka czerwonej pasty curry
                                  • 2/3 butelki wytrawnego białego wina
                                    • 1 L bulionu drobiowego
                                      • 1 pęczek pietruszki
                                        • 1/3 pęczka kolendry
                                          • szczypiorek z 3 cebul dymek
                                            • 200g mleka kokosowego
                                              • 1 papryczka chili
                                                • szczypta szafranu
                                                  • 1 bagietka

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    W garnku przygotowujemy 1 litr bulionu drobiowego. W woku, lub dużym garnku, rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i szalotki oraz pastę curry. Lekko podsmażamy na małym ogniu, dodajemy wino i redukujemy przez około 7 minut. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Mleko kokosowe rozrabiamy z odrobiną powstałego wywaru i powoli wlewamy. Dodajemy szafran oraz drobno posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone i przebrane mule. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem, aż mule zaczną się otwierać. Dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek i kolendrę. Danie podajemy ze świeżą bagietką.

                                                    Randka w ciemno.jpg
                                                    Randka w ciemno.jpg

                                                    DESER:

                                                    Randka w ciemno

                                                    Składniki:

                                                    • 150 g masła (solonego)
                                                      • 250 g miałkiego cukru
                                                        • 75 g masy kakaowej (proszku kakaowego)
                                                          • 2 duże jajka
                                                            • 65 g mąki
                                                              • ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
                                                                • 1 łyżka stołowa kwaśniej śmietany
                                                                  • szczypta proszku do pieczenia
                                                                    • liście świeżej mięty
                                                                      • 30 g cukru pudru
                                                                        • orzechy włoskie (opcjonalnie)

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          W rondlu roztapiamy masło. Do dużej miski wsypujemy cukier raz proszek kakaowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i opcjonalnie orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku Pieczemy przez 25-27 minut w temperaturze 165°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chłodzimy i kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem pudrem, przybieramy papryczką chili i listkiem świeżej mięty.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości