Przepisy Dick Bank, sezon 6, Warszawa

Zielony odrzutowiec
Zielony odrzutowiec

PRZYSTAWKA:

Zielony odrzutowiec

Składniki:

  • 250 g zielonego grochu holenderskiego
    • 1 litr wody
      • 250 g wędzonego surowego boczku
        • 20 g masła
          • 100 g pora
            • 100 g selera
              • 100 g marchewki
                • 1 duży ziemniak
                  • 250 g wędzonej kiełbasy
                    • pieprz
                      • sól

                        Sposób przygotowania:

                        Groch zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy przez 2 godziny. Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle przez 5 minut i dodajemy do groszku. Warzywa obieramy, również drobno kroimy i dodajemy do zupy. Kiełbasę wkładamy w całości. Zupę gotujemy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy kiełbasę, którą kroimy na drobne kawałki i z powrotem wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                        Cykoria z krainy wiatraków
                        Cykoria z krainy wiatraków

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Cykoria z krainy wiatraków

                        • 800 g polędwicy wieprzowej
                          • 100 g masła
                            • 50 g masła
                              • 50 g mąki
                                • 100 g musztardy
                                  • 200 ml mleka
                                    • 1 1/2 kg ziemniaków
                                      • śmietana 18%
                                        • gałka muszkatołowa
                                          • sól
                                            • pieprz

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ziemniaki gotujemy w wodzie przez 30 minut. Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy na purée, dodając śmietanę i doprawiając pieprzem, solą i gałką muszkatołową do smaku. Mięso kroimy skośnie w plastry i smażymy na maśle przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz stopniowo dolewamy mleko. Całość podgrzewamy. Dodajemy musztardę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Polędwicę podajemy z purée ziemniaczanym i zapiekaną cykorią.

                                              Cykoria

                                              Składniki:

                                              • 800 g cykorii
                                                • 500 g szynki (duże plastry)
                                                  • 300 g żółtego sera typu gouda

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Cykorię gotujemy w wodzie przez 15 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i owijamy plastrami szynki. Tak przygotowane cykorie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy plastrami sera. Pieczemy w temperaturze 180° przez 30 minut.

                                                    Słodka depresja
                                                    Słodka depresja

                                                    DESER

                                                    Słodka depresja

                                                    Składniki:

                                                    • 300 g mąki
                                                      • 200 g masła
                                                        • 130 g cukru
                                                          • 2 jajka
                                                            • 1 1/2 kg jabłek (szara reneta)
                                                              • 3 łyżeczki cynamonu
                                                                • 100 g rodzynek sułtańskich
                                                                  • 100 ml wódki
                                                                    • 500 ml śmietany 30%
                                                                      • 2 łyżki cukru

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mieszamy mąkę z masłem, jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 80 gramami cukru i łyżeczką cynamonu. Wyrabiamy ciasto, 2/3 rozwałkowujemy. Ciasto układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Rodzynki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się namoczyły. Obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu, 50 gram cukru i namoczone rodzynki. Całość mieszamy i wykładamy na cieście. Rozwałkowujemy resztę ciasta (1/3), kroimy w paski, którymi przykrywamy ciasto z masą jabłkową. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Ciasto pieczemy w temperaturze 180° przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z cukrem. Ciasto podajemy ze słodką śmietaną.

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości