Przepisy DOROTY BRANDSZTETER, 4 sezon, Warszawa

Nachos maczo
Nachos maczo

PRZYSTAWKA

Nachos macho

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
    • puszka kukurydzy
      • puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
        • puszka pomidorów bez skórki
          • łyżka koncentratu pomidorowego
            • trzy świeże papryki
              • dwie cebule
                • świeży czosnek
                  • 300 ml bulionu
                    • kilka sztuk papryczek jalapeno
                      • oregano
                        • bazylia
                          • sól pieprz
                            • papryka w proszku
                              • starty ser
                                • chipsy nachos

                                  Sposób przygotowania:

                                  Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z nachosami.

                                  DANIE GŁÓWNEPesto pollo

                                  Składniki:

                                  Peso pollo
                                  Peso pollo
                                  • 2 piersi z kurczaka
                                    • oliwa
                                      • mąka
                                        • kilka plastrów szynki parmeńskiej
                                          • 200 ml śmietany kremówki 30 %
                                            • ziemniaki
                                              • suszona bazylia
                                                • suszone oregano
                                                  • masło

                                                    Sposób przygotowania

                                                    Ziemniaki obieramy, zagotowujemy i odcedzamy. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze do 190°C aż lekko zbrązowieją. Piersi z kurczaka, porcjujemy, następnie obtaczamy w mące i zawijamy w szynkę parmeńską. Smażymy na lekko rozgrzanej aż do zrumienienia. Następnie dodajemy. śmietanę i pesto.

                                                    Sałata grecka

                                                    Składniki:

                                                    • sałata
                                                      • oliwa
                                                        • oliwki
                                                          • pomidor
                                                            • ser feta
                                                              • ogórek

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Wszystkie składniki drobno kroimy i dokładnie mieszamy.

                                                                Pesto bazyliowe

                                                                Składniki:

                                                                • 2 pęczki świeżej bazylii
                                                                  • orzeszki pini
                                                                    • czosnek
                                                                      • oliwa
                                                                        • parmezan
                                                                          • pieprz, sól

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Wszystkie składniki razem miksujemy.

                                                                            DESER

                                                                            Czekoladowy wulkan

                                                                            Składniki :

                                                                            Czekoladowy wulkan
                                                                            Czekoladowy wulkan
                                                                            • 250 g masła
                                                                              • 100 g ciemnej czekolady
                                                                                • 100 g mlecznej czekolady
                                                                                  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
                                                                                    • 3 łyżeczki likieru bombardino lub jajecznego
                                                                                      • kilka łyżek cukru pudru
                                                                                        • 3 żółtka i 3 jajka
                                                                                          • maliny lub truskawki
                                                                                            • cukier

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Czekoladę z masłem roztapiamy delikatnie mieszając. Żółtka z jajkami ubijamy na puszysty krem. Wszystkie składniki łączymy: roztopione masło z czekoladą, ubite jajka, migdały oraz likier. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Połączoną masę wlewamy do miseczek. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8-12 minut. Deser powinien być chrupiący na wierzchu i delikatnie płynny w środku. Wierzch deseru polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy ciepły, ale nie gorący.

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości