Przepisy MICHAŁA ZIELIŃSKIEGO, 4 sezon, Warszawa

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy DOROTY BRANDSZTETER, 4 sezon, Warszawa

Przepisy DOROTY BRANDSZTETER,  4 sezon, Warszawa
Nachos maczo

PRZYSTAWKA

Nachos macho

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
  • puszka kukurydzy
  • puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • trzy świeże papryki
  • dwie cebule
  • świeży czosnek
  • 300 ml bulionu
  • kilka sztuk papryczek jalapeno
  • oregano
  • bazylia
  • sól pieprz
  • papryka w proszku
  • starty ser
  • chipsy nachos


Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku.  Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z  nachosami.

DANIE GŁÓWNE

Pesto pollo

Peso pollo
Peso pollo

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa
  • mąka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ziemniaki
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • masło

 

Sposób przygotowania


Ziemniaki obieramy, zagotowujemy i odcedzamy. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze do 190°C aż lekko zbrązowieją. Piersi z kurczaka, porcjujemy, następnie obtaczamy w mące i zawijamy w szynkę parmeńską. Smażymy na lekko rozgrzanej aż do zrumienienia. Następnie dodajemy. śmietanę i pesto.


Sałata grecka

Składniki:

 

  • sałata
  • oliwa
  • oliwki
  • pomidor
  • ser feta
  • ogórek

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki drobno kroimy i dokładnie mieszamy.

 

Pesto bazyliowe

 

Składniki:

 

  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • orzeszki pini
  • czosnek
  • oliwa
  • parmezan
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki razem miksujemy.


DESER

Czekoladowy wulkan

Czekoladowy wulkan
Czekoladowy wulkan


Składniki :

  • 250 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki likieru bombardino lub jajecznego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka i 3 jajka
  • maliny lub truskawki
  • cukier

 

Sposób przygotowania:


Czekoladę z masłem roztapiamy delikatnie mieszając. Żółtka z jajkami ubijamy na puszysty krem. Wszystkie składniki łączymy: roztopione masło z czekoladą, ubite jajka, migdały oraz  likier. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Połączoną masę wlewamy do miseczek. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8-12 minut. Deser powinien być chrupiący na wierzchu i delikatnie płynny w środku. Wierzch deseru polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy ciepły, ale nie gorący.

 



Komentarze (23)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dzięki za przepis jak ugotowałam to było pyszne dziękuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      i to jest na 1 porcje, na 4 czy jak? proszę o odpowiedź :(

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Kurczak z pesto przepyszny -właśnie dziś wypróbowałam ten przepis. Ja nałożyłam tylko więcej pesto na pierś z szynką i wyszło super. Polecam ten przepis.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kurczak z pesto mega pyszny:-))) Serdecznie polecam do wypróbowania!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  pesto pollo - nic nadzwyczajnego zwykla piers kurczaka z szynka i pesto... smakuje jak .. piers z kurczaka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Filet z kurczaczka w parrrmezanie polane pesto...Nieomieszkam,musi byc pyszne!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Kce zrobić pszepis naczos maczo

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Hyba nachos macho?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                  tvnpix