Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa

Zwinięty na gorącym uczynku
Zwinięty na gorącym uczynku

PRZYSTAWKA:

Zeznania Romana Saltimbocca czyli zwinięty na gorącym uczynku

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
    • 4 plastry szynki parmeńskiej
      • świeże liście szałwii
        • 2 łyżki masła
          • oliwa z oliwek
            • kieliszek białego wina
              • pieprz
                • szalotka

                  Sposób przygotowania:

                  Kotlety cielęce płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy na plastry grubości 4-5 mm. Mięso układamy na desce, przykrywany płatem szynki, listkiem szałwii i zawijamy, zaczynając od najwęższego końca. Zabezpieczamy roladkę wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy oliwę i masło, obsmażamy roladki na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Następnie podlewamy je winem. Odparowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy około godziny, dodając od czasu do czasu trochę gorącej wody. W trakcie duszenia roladki trzeba często obracać. Na koniec potrawę posypujemy szczyptą pieprzu i podajemy na gorąco. Do dania idealnie pasuje mieszanka sałat: radicchio, roszponka, sałata lodowa skropiona oliwą z oliwek, sosem balsamicznymi i sokiem z cytryny.

                  Sałatka

                  Składniki:

                  • mix sałat
                    • 1 pomarańcza
                      • kilka pomidorów koktajlowych
                        • ogórek
                          • cebula czerwona, cebula biała
                            • 4 truskawki
                              • sól
                                • pieprz
                                  • oliwa
                                    • ocet balsamiczny

                                      Sposób przygotowania:

                                      Pomidory kroimy na połówki. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy i wycinamy jej miąższ bez białej skórki. Truskawki kroimy w plasterki. Całość solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek. Układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym.

                                      DANIE GŁÓWNE:

                                      Zatrzymany Aragosta czyli czarne sprawki Omara

                                      Czekolada w wiosennej krainie
                                      Czekolada w wiosennej krainie

                                      Składniki:

                                      • 1 - 2 mrożone homary
                                        • 600 g czarnego makaronu
                                          • 500 g pomidorów koktajlowych
                                            • 200 ml białego wytrawnego wina
                                              • 100 g parmezanu
                                                • 3 szalotki
                                                  • 1 papryczka chili
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • masło
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • kilka liści świeżej bazylii
                                                            • sól morska
                                                              • czarny pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Mrożonego homara wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5-7 minut. Po ugotowaniu przecinamy skorupę homara i wyciągamy mięso z ogona. To samo robimy ze szczypcami. Wydobyte mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na połówki i wkładamy do garnka, dodajemy posiekane ząbki czosnku i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili oraz szalotkę. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki masła i gotujemy do momentu aż pomidory zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wytrawne wino i gotujemy do jego całkowitego odparowania. Makaron gotujemy al dente. Liście świeżej bazylii mieszamy z kawałkami homara. Następnie homara dodajemy do pomidorów i podgrzewamy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy. Gotowe danie podajemy od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem.

                                                                DESER:

                                                                Alibi Adama

                                                                Alibi Adama
                                                                Alibi Adama

                                                                Kruszonka

                                                                Składniki:

                                                                • 75 g masła
                                                                  • 40 g zmielonych migdałów
                                                                    • 125 g cukru
                                                                      • 160 g mąki
                                                                        • cynamon - do smaku
                                                                          • 1 kg jabłek

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Składniki mieszamy. Zagniatany ciasto, które wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie rozdrabniamy do konsystencji mokrego piasku, który powinien się zlepić w grudki. Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cynamonem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

                                                                            Lody imbirowe

                                                                            Składniki:

                                                                            • 300 ml śmietany 36%
                                                                              • 300 ml mleka 3,2%
                                                                                • 125 g cukru pudru
                                                                                  • świeży imbir
                                                                                    • imbir sproszkowany

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Imbir ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, miksujemy. Do smaku dodajemy imbir sproszkowany. Studzimy około godziny w lodówce. Następnie przelewamy do maszynki do robienia lodów. Po około godzinie masę przekładamy do plastikowego naczynia i zamrażamy przez następną godzinę.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości