Przepisy MARCINA ŁAKOMEGO, 4. edycja, Warszawa

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa

Przepisy DOROTY PUCHALSKIEJ, 4. edycja, Warszawa
Zwinięty na gorącym uczynku
Zobacz pełny odcinek na player.pl

PRZYSTAWKA:

Zeznania Romana Saltimbocca czyli zwinięty na gorącym uczynku


Składniki:

 

  • 4 kotlety cielęce
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeże liście szałwii
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek białego wina
  • pieprz
  • szalotka

 

Sposób przygotowania:

 

Kotlety cielęce płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy na plastry grubości 4-5 mm. Mięso układamy na desce, przykrywany płatem szynki, listkiem szałwii i zawijamy, zaczynając od najwęższego końca. Zabezpieczamy roladkę wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy oliwę i masło, obsmażamy roladki na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Następnie podlewamy je winem. Odparowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy około godziny, dodając od czasu do czasu trochę gorącej wody. W trakcie duszenia roladki trzeba często obracać. Na koniec potrawę posypujemy szczyptą pieprzu i podajemy na gorąco. Do dania idealnie pasuje mieszanka sałat: radicchio, roszponka, sałata lodowa skropiona oliwą z oliwek, sosem balsamicznymi i sokiem z cytryny.

 

Sałatka

Składniki:

 

  • mix sałat
  • 1 pomarańcza
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • ogórek
  • cebula czerwona, cebula biała
  • 4 truskawki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na połówki. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy i wycinamy jej miąższ bez białej skórki. Truskawki kroimy w plasterki. Całość solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę oliwy z oliwek. Układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym.

 

DANIE GŁÓWNE:

Zatrzymany Aragosta czyli czarne sprawki Omara

Czarne sprawki Omara
Czarne sprawki Omara

Składniki:

 

  • 1 - 2 mrożone homary
  • 600 g czarnego makaronu
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g parmezanu
  • 3 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól morska
  • czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mrożonego homara wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5-7 minut. Po ugotowaniu przecinamy skorupę homara i wyciągamy mięso z ogona. To samo robimy ze szczypcami. Wydobyte mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na połówki i wkładamy do garnka, dodajemy posiekane ząbki czosnku i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili oraz szalotkę. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki masła i gotujemy do momentu aż pomidory zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wytrawne wino i gotujemy do jego całkowitego odparowania. Makaron gotujemy al dente. Liście świeżej bazylii mieszamy z kawałkami homara. Następnie homara dodajemy do pomidorów i podgrzewamy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy.  Gotowe danie podajemy od razu po przygotowaniu posypane świeżo startym parmezanem.

 

DESER:

Alibi Adama

Alibi Adama
Alibi Adama

Kruszonka

 

Składniki:

 

  • 75 g masła
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 125 g cukru
  • 160 g mąki
  • cynamon - do smaku
  • 1 kg jabłek



Sposób przygotowania:


Składniki mieszamy. Zagniatany ciasto, które wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie rozdrabniamy do konsystencji mokrego piasku, który powinien się zlepić w grudki. Jabłka obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek  i kroimy w kostkę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cynamonem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.


Lody imbirowe


Składniki:

 

  • 300 ml śmietany 36%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 125 g cukru pudru
  • świeży imbir
  • imbir sproszkowany

 

Sposób przygotowania:

 

Imbir ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, miksujemy. Do smaku dodajemy imbir sproszkowany. Studzimy około godziny w lodówce. Następnie przelewamy do maszynki do robienia lodów. Po około godzinie masę przekładamy do plastikowego naczynia i zamrażamy przez następną godzinę.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ten ktos musial byc policjantem albo cos w tym stylu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix