Przepisy GRACJANA KONSTANTYNOWICZA, 4 sezon, Białystok

Kremowy swing
Kremowy swing

PRZYSTAWKA:

Kremowy swing

Składniki:

  • seler naciowy (250-300g)
    • 1 cebula
      • 1/3 kostki masła
        • 1/2 l bulionu z drobiu
          • ok. 100 g serka topionego o smaku śmietanowym
            • 3 ząbki czosnku
              • prażone migdały lub orzechy

                Sposób przygotowania:

                Seler, cebulę drobno kroimy. Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy posiekany czosnek, następnie cebulę i seler. Całość podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony. Całość miksujemy. Krem podajemy udekorowany prażonymi migdałami lub orzechami.

                DANIE GŁÓWNE:

                Sprawdzian z łososia

                Sprawdzian z łososia
                Sprawdzian z łososia

                Składniki:

                • 0,8 kg filet łososia
                  • 25 dag ser gouda
                    • 6 łyżek majonezu
                      • papryka słodka mielona
                        • papryka chili mielona
                          • pieprz biały mielony
                            • pieprz czarny mielony

                              Sposób przygotowania:

                              Filet łososia oczyszczamy i dzielimy na cztery porcje. Każdy kawałek posypujemy białym i czarnym pieprzem. Następnie przyprawione kawałki łososia układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym serem. Całość smarujemy majonezem. Rybę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy słodką papryką i chili.

                              Sałatka

                              Składniki:

                              • mix sałat – ok. 150g
                                • pestki prażone słonecznika
                                  • cytryna
                                    • owoc kaki
                                      • oliwa z oliwek
                                        • mix przypraw do sałatek
                                          • suszone pomidory
                                            • suszone oregano,
                                              • suszona bazylia

                                                Sałaty drobno kroimy i mieszamy. Do 1/3 szklanki oliwy dodajemy pół wyciśniętej cytryny bez pestek. Wsypujemy mix przypraw, oregano, bazylię i mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałaty. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i mieszamy. Kaki obieramy ze skórki i kroimy drobno w kostkę. Owoc dodajemy na końcu na ułożoną na talerzu sałatkę.

                                                DESER:

                                                Serowa kontra

                                                Serowa kontra
                                                Serowa kontra

                                                Składniki:

                                                • 1 i 1/2 szklanki cukru
                                                  • 1 kg sera białego mielonego
                                                    • 1 margaryna
                                                      • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
                                                        • 10 paczek herbatników
                                                          • 1/2 szklanki mleka
                                                            • 1 jajko
                                                              • żurawina suszona
                                                                • 2 tabliczki białej czekolady

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Cukier rozpuszczamy z margaryną. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy ser, jajko, budynie rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka oraz żurawinę. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. W pucharkach układamy herbatniki, na które wykładamy gotową masę, następnie czynność powtarzamy. Po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Deser podajemy przybrany truskawkami.

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości