Przepisy Jacka Karaszewskiego, sezon 5, Bydgoszcz

Mozzarellove pesto love
Mozzarellove pesto love

PRZYSTAWKA:

Mozzarellowe pesto love

Składniki:

  • 1 wędzony pstrąg
    • opakowanie sera mozzarella
      • oliwa
        • suszona bazylia z pomidorami
          • pieprz
            • marchewka
              • sos balsamiczny
                • orzeszki pinii

                  Sposób przygotowania:

                  Z sera wydrążamy środek. Następnie nadziewamy pesto, dodajemy kawałek wędzonego pstrąga. Całość polewamy lekko oliwą, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią, dekorujemy, wstążkami marchewki i pokruszonymi orzechami pinii oraz sosem balsamicznym.

                  Pesto

                  Składniki:

                  • pęczek świeżej bazylii
                    • garść orzechów pinii
                      • tłusty ser żółty
                        • oliwa

                          Sposób przygotowania:

                          Wszystkie składniki: bazylię, orzechy, ser i oliwę miksujemy, ale niezbyt drobno.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Ostro zboczone mascarpone

                          Ostro zboczone mascarpone
                          Ostro zboczone mascarpone

                          Składniki:

                          • opakowanie makaronu tagliatellelub farfalle
                            • 30 dag boczku parzonego w plastrach
                              • opakowanie sera mascarpone
                                • 1 papryczka chili
                                  • garść suszonych pomidorów z bazylią
                                    • 1 por
                                      • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
                                        • listki świeżej bazylii do dekoracji
                                          • sól

                                            Sposób przygotowania:

                                            W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Drobno pokrojony boczek podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy mascarpone. Całość nadal podsmażamy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie dodajemy kolejno: bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, oraz suszone pomidory z bazylią. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Danie podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii, krążkami pora oraz sosem balsamicznym.

                                            DESER:

                                            Gryczana powali Cię na kolana

                                            Gryczana powali Cię na kolana
                                            Gryczana powali Cię na kolana

                                            Składniki:

                                            • 40 dag kaszy gryczanej
                                              • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
                                                • 2 łyżeczki syropu klonowego
                                                  • 4 łyżki cukru do karmelizowania

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Kaszę gotujemy przez około 15-20 minut i odstawiamy. Żaroodporne naczynia wypełniamy kaszą. Następnie połamaną czekoladę wkładamy w środek kaszy. Całość zalewamy syropem klonowym. Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem, który następnie karmelizujemy. Podajemy od razu. Ostrzegamy gości przed wysoką temperaturą deseru.

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości