Przepisy Jakuba Paczkowskiego, sezon 6, Grudziądz

Azjatycki monsun.jpg
Azjatycki monsun.jpg

PRZYSTAWKA:

Azjatycki monsun Sos Składniki:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 3 papryczki chilli
      • sól
        • pieprz
          • oliwa z oliwek
            • woda

              Sposób przygotowania:

              W garnku rozpuszczamy cukier z taką samą ilością wody. Dodajemy drobno pokrojone 2 papryczki chilli. Gdy płyn zgęstnieje dodajemy sok z limonek, sól, pieprz oraz oliwę. Wszystko intensywnie mieszamy i po ostygnięciu odstawiamy do lodówki.

              Sałatka

              Składniki:

              • 1 opakowanie szpinaku baby
                • 200 g sera gorgonzola
                  • 1 dojrzałe mango
                    • 250 g krewetek
                      • kilka owoców liczi
                        • 4 świeże figi
                          • świeża kolendra
                            • masło
                              • czosnek

                                Sposób przygotowania:

                                Dokładnie myjemy i suszymy liście szpinaku., które następnie układamy na talerzu. Na szpinaku układamy pokrojony w 2-centymetrowe kostki ser gorgonzola, oraz mango pokrojone na długie, cienkie paski które układamy na szpinaku i pokrojone w ćwiartki figi i owoce liczi.

                                Krewetki smażymy na oliwie z dodatkiem chilli i czosnku przez około minutę. Pod koniec smażenia krewetki solimy. Usmażone wykładamy na wierzch sałatki. Sałatkę z krewetkami polewamy przygotowanym sosem całość i posypujemy pokrojoną kolendrą.

                                O czym szumią knieje.jpg
                                O czym szumią knieje.jpg

                                O czym szumią knieje

                                Mięso

                                Składniki:

                                • 2 polędwiczki wieprzowe
                                  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
                                    • 2 laski cynamonu
                                      • 200 g grzybów
                                        • sól
                                          • pieprz
                                            • masło
                                              • oliwa

                                                Sposób przygotowania:

                                                Polędwiczki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodajemy wino, grzyby oraz cynamon i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i redukujemy sos, jeśli nie będzie wystarczająco gęsty dodajemy odrobinę masła. Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plasterki i polewamy sosem.

                                                WarzywaSkładniki:

                                                • 1/2 kg ziemniaków
                                                  • zioła prowansalskie
                                                    • marchew
                                                      • cukinia
                                                        • czerwona papryka

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie smażymy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy 2 łyżki cukru z 1 łyżką masła. W taki sam sposób postępujemy z surową papryką oraz cukinią. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, rozkładamy na blaszce a następnie polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 45 minut. Po upieczeniu solimy.

                                                          Zefirek z letniego ogródka.jpg
                                                          Zefirek z letniego ogródka.jpg

                                                          DESER:

                                                          Zefirek z letniego ogródka

                                                          Beza Składniki:

                                                          • białka z 4 jaj
                                                            • 200 g cukru

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier tak, aby się rozpuścił. Z ubitej masy formujemy okrągłe bezy. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 1,5 godziny.

                                                              KremSkładniki:

                                                              • 500 ml śmietanki 36%
                                                                • 250 g serka mascarpone
                                                                  • 1 laska wanilii
                                                                    • truskawki
                                                                      • borówki
                                                                        • jeżyny

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i powoli mieszamy, aby powstała gładka masa. Dodajemy startą laskę wanilii.

                                                                          Wystudzone krążki bezowe smarujemy kremem i układamy pokrojone truskawki oraz borówki, przykrywamy drugim krążkiem bezy na której rozprowadzamy krem. Na kremie układamy ponownie owoce. Gotowe ciastko podajemy talerzu, który dekorujemy musem ze zmiksowanych jeżyn.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"