Przepisy JOANNY POLEWSKIEJ, 4 sezon Poznań

Bulwiasta zupa
Bulwiasta zupa

PRZYSTAWKA:

Bulwiasta zupa

Składniki:

  • 1 duży seler
    • 2 łyżki masła
      • 4 plastry szynki parmeńskiej
        • 100 g ser lazur
          • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
            • sól, pieprz do smaku

              Sposób przygotowania:

              Seler obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem i doprawiamy przyprawami. Szynkę parmeńską kroimy w paski i podsmażamy na osobnej patelni do chrupkości, wykładamy na papierowe ręczniki. Do gotowej zupy dodajemy rozdrobniony ser lazur i mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Następnie przelewamy do miseczek i posypujemy szynką parmeńską.

              DANIE GŁÓWNE:

              Cytrusowy ptak z kolorowym ryżem

              Cytrusowy ptak
              Cytrusowy ptak

              Indyk

              Składniki:

              • 1 indyk (waga około 6 kg)
                • 1 grejpfrut
                  • 1 pomarańcza
                    • 1 jabłko ze skórką
                      • 6 śliwek suszonych
                        • 2 litry soku pomarańczowego
                          • 3 łyżki klarowanego masła
                            • 4 łyżki oleju
                              • sól, pieprz
                                • przyprawa do kurczaka
                                  • czosnek w proszku
                                    • papryka słodka

                                      Sposób przygotowania:

                                      Indyka dzień przed pieczeniem zalewamy wodą z dwiema łyżkami soli. Następnego dnia obieramy cytrusy, jabłko i kroimy w dużą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy śliwki i faszerujemy indyka. Nacieramy przyprawami, przekładamy go do brytfanny i obsmażamy na oleju z każdej strony aż się zarumieni. Następnie zalewamy 2 litrami soku pomarańczowego i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około tyle godzin ile waży indyk. Co godzinę podlewamy sokiem z brytfanny. Jeśli indyk mocno się zrumieni nakrywamy go folią aluminiową. Skrzydełka i nóżki owijamy folią żeby się nie spiekły.

                                      Ryż

                                      Składniki:

                                      • 3 torebki ryżu białego
                                        • pęczek włoszczyzny
                                          • kurkuma

                                            Sposób przygotowania:

                                            Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do wody około 2 łyżek kurkumy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy i łączymy z ryżem.

                                            Sos czosnkowy

                                            Składniki:

                                            • śmietana 18%
                                              • 4 łyżki majonezu
                                                • mieszanka przypraw do mizerii
                                                  • ząbek czosnku
                                                    • sól, pieprz i cukier do smaku

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Przecieramy czosnek przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.

                                                      DESER:

                                                      Ugotowani z czekoladą

                                                      Ugotowani z czekoladą
                                                      Ugotowani z czekoladą

                                                      Ciasto

                                                      Składniki:

                                                      • 1 kg sera na sernik
                                                        • 250 g masła
                                                          • 2 szklanki cukru
                                                            • 8 paczek herbatników
                                                              • 2 jajka
                                                                • 4 budynie waniliowe
                                                                  • 1 cukier wanilinowy
                                                                    • szklanka mleka

                                                                      Czekolada

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 łyżki masła
                                                                        • szklanka cukru
                                                                          • 3 łyżki wody
                                                                            • ciemne kakao

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając dodajemy 2 jajka i intensywnie mieszamy ( tak, żeby jajka się nie ścięły ). Następnie rozpuszczamy 4 budynie i dodajemy do masy mieszając dopóki masa nie zgęstnieje. Spód blachy lub kokilek wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie masę i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie przygotowujemy czekoladę: 2 łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku ze szklanką cukru, następnie dodajemy 2 łyżki wody i ciągle mieszając dodajemy tyle kakao, aby czekolada zgęstniała. Wylewamy czekoladę na gotowe ciasto i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

                                                                              Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                              Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"