Przepisy Klaudi Tolman, sezon 6, Warszawa

Ofiary zwinnej dzierzby.jpg
Ofiary zwinnej dzierzby.jpg

PRZYSTAWKA:

Egzotyczne ofiary zwinnej dzierzby

Składniki:

  • 1/2 kg mrożonych krewetek z ogonkami (gotowanych)
    • 1 duży świeży ananas
      • 2 cytryny
        • 1/2 szklanki oliwy
          • 1/4 szklanki sosu sojowego
            • 4 ząbki czosnku
              • pieprz czarny

                Sposób przygotowania:

                Krewetki rozmrażamy. Ananasa obieramy i kroimy w kwadraty. Przygotowujemy marynatę: sok z jednej cytryny mieszamy z oliwą, sosem sojowym, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i pieprzem. Krewetki moczymy w marynacie przez około godzinę następnie nakłuwamy na szpikulce szaszłykowe na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z ćwiartkami cytryny oraz z mango chutney.

                Wersja wegetariańska:

                Składniki:

                • 1 bakłażan
                  • olej rzepakowy
                    • 200 g sera koziego w roladzie
                      • sól, pieprz
                        • zioła prowansalskie
                          • świeży ananas lub ananas z puszki pokrojony w kwadraty

                            Sposób przygotowania:

                            Umytego bakłażana kroimy w podłużne plastry grubości około pół centymetra. Solimy, czekamy, aż puści sok, płuczemy, a następnie wycieramy z wody. Posypujemy pieprzem i smażymy na oleju rzepakowym do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser kozi kroimy w kostkę, a następnie pojedynczo zawijamy w plastry bakłażana. Nadziewamy na szaszłyki na przemian z ananasem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 200oC. Podajemy z chutneyem z mango.

                            Mango chutney

                            Składniki:

                            • 2 świeże mango
                              • 1 papryczka peperoni
                                • chili
                                  • pieprz cayenne
                                    • ostra papryka
                                      • słodka papryka
                                        • kilka kropli sos tabasco (opcjonalnie)

                                          Sposób przygotowania:

                                          Mango myjemy, obieramy, kroimy i miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby rozrzedzamy syropem pozostałym w puszce. Dodajemy posiekaną papryczkę (bez pestek). Doprawiamy przyprawami według uznania, aż do otrzymania odpowiedniego słodko-ostrego smaku. Podajemy do szaszłyków krewetkowych.

                                          DANIE GŁÓWNE:

                                          Co ty pierniczysz? Pyry i buraki

                                          Składniki:

                                          • 600 g wątróbki indyczej
                                            • 1/2 l mleka (do namoczenia wątróbki)
                                              • mąka
                                                • sól
                                                  • olej rzepakowy

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien, zalewamy mlekiem, (do całkowitego jej zanurzenia) i zostawiamy w kąpieli mlecznej na około półtorej godziny. Następnie namoczoną wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki (nie szersze, iż półtora centymetra), obtaczamy w mące i smażymy na oleju rzepakowym. Stan usmażenia sprawdzamy przecinając kawałek wątróbki na pół – w środku musi być nadal miękka, ale już nie krwista. Solimy dopiero na talerzu. Tak przygotowaną wątróbkę zalewamy sosem piernikowym.

                                                    Wersja wegetariańska:

                                                    Składniki:

                                                    • 35 g płatków owsianych
                                                      • 20 g płatków żytnich
                                                        • 20 g ziaren amarantusa
                                                          • 2 łyżki zmielonej babki płesznik (dostępna w sklepach zielarskich)
                                                            • 1/2 szklanki słonecznika,
                                                              • 1/2 szklanki pestek dyni
                                                                • 1/2 szklanki siemienia lnianego
                                                                  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
                                                                    • 1/2 szklanki orzechów laskowych
                                                                      • 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
                                                                        • 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
                                                                          • 1/2 łyżeczki soli
                                                                            • 1 łyżeczka miodu (lub innego słodkiego syropu np. z agawy, klonowego)
                                                                              • 1 czubata łyżka masła klarowanego (rozpuszczonego)
                                                                                • około 180 ml wody

                                                                                  Wariant: śliwki można zastąpić żurawiną, rodzynkami, suszonymi morelami lub innymi suszonymi owocami.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową masę odstawiamy do dokładnego przegryzienia się ze sobą składników (minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc). Następnie masę formujemy w krążki lub, upraszczając sobie zadanie, umieszczamy w silikonowych natłuszczonych foremkach do mini-muffinów. Można także zaskoczyć gości i formując krążki w samym ich środku umieścić śliwkę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut. Podajemy z sosem piernikowym.

                                                                                  Sos piernikowy

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 160 g pierników glazurowanych (bez nadzienia)
                                                                                    • 2/3 szklanki rodzynek
                                                                                      • 1/2 szklanki rumu
                                                                                        • pieprz czarny świeżo zmielony lub mix słodkiej i ostrej papryki

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Rodzynki najpierw parzymy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wrzątek, zalewamy rodzynki rumem (lub innym mocnym alkoholem) i odstawiamy na około 10 minut. Pierniki łamiemy i wrzucamy do garnka / miksera, wsypujemy rodzynki, wlewamy trochę wody i miksujemy. Pozostały rum z rodzynek zostawiamy do ewentualnego doprawienia sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem lub mieszanką ostrej i słodkiej papryki. Gotowym sosem polewamy wątróbkę.

                                                                                          Zapiekane ziemniaki

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 2 kg ziemniaków
                                                                                            • suszony tymianek
                                                                                              • 1/4 kostki masła (może być klarowane)

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki i posypujemy tymiankiem oraz solą. Gotujemy na parze około 10-12 minut, nie dogotowując ich. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, i polewamy roztopionym masłem. Możemy je ewentualnie doprawić dodatkową ilością tymianku lub soli (w zależności od potrzeb). Zapiekamy w temperaturze 200oC (z termoobiegiem), do lekkiego zrumienienia.

                                                                                                Ostre buraki

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 1 1/2 kg buraków
                                                                                                  • 1/2 szklanki oliwy
                                                                                                    • 1/3 szklanki octu balsamicznego
                                                                                                      • chili
                                                                                                        • pieperz czarny
                                                                                                          • sól

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Gotujemy buraki przez około 30-35 minut w osolonej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy na kształt frytek. Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, chili, pieprz, i odrobinę solimy. Buraki wkładamy w marynatę na minimum minut 30 minut.

                                                                                                            DESER:

                                                                                                            Kwadrat słońcem zabarwiony.jpg
                                                                                                            Kwadrat słońcem zabarwiony.jpg

                                                                                                            Brązowy kwadrat słońcem zabarwiony

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 160 g płatków orkiszowych / amarantusowych zmielonych na pył

                                                                                                              lub 160 g mąki orkiszowej / amarantusowej

                                                                                                              • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
                                                                                                                • 40 g daktyli bez pestek
                                                                                                                  • 40 g ekologicznych moreli suszonych
                                                                                                                    • 80 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek (niewędzonych)
                                                                                                                      • 8 łyżek soku jabłkowego

                                                                                                                        (lub innego kwaśnego soku np. porzeczkowego, rabarbarowego)

                                                                                                                        • 1 laska wanilii
                                                                                                                          • 4 jajka
                                                                                                                            • 300 g ciemnobrązowego cukru muscovado
                                                                                                                              • 2 łyżki kakao
                                                                                                                                • garść płatków migdałowych
                                                                                                                                  • garść suszonej żurawiny (można zastąpić malinami świeżymi lub mrożonymi)

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Płatki orkiszowe / amarantusowe mielimy na pył w mikserze i przesypujemy do dużej miski. Tabliczkę czekolady rozdrabniamy i dodajemy do miski. W garnuszku (lub mikserze z opcją podgrzewania) umieszczamy wstępnie rozdrobnione daktyle, morele i śliwki, zalewamy sokiem, co jakiś czas mieszając. Doprowadzamy do konsystencji powideł i dodajemy do pozostałych składników. Laskę wanilii rozcinamy i wydobywamy z niej nasionka, które następnie dodajemy do naszej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, kakao, płatki migdałowe, żurawinę lub maliny i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 25-35 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką – powinna być w miarę sucha po wyjęciu z ciasta. Upieczone ciasto kroimy jeszcze ciepłe, wówczas nie będzie się kruszyć i kawałki zachowają ładny kształt. Podajemy z musem cytrynowym.

                                                                                                                                    Cytrynowy mus

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • sok z 3 limonek lub z 3 cytryn
                                                                                                                                      • 160 g cukru pudru
                                                                                                                                        • 3 jajka
                                                                                                                                          • 250 g masła

                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                            Do garnka na małym ogniu (lub miksera z opcją podgrzewania) wkładamy po kolei wszystkie składniki. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnione na małe kawałki masło i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.

                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"