Przepisy KRZYSZTOFA LECHA 3 edycja, Wrocław

Kociołek łososiowo-pomidorowy
Kociołek łososiowo-pomidorowy

PRZYSTAWKA: Kociołek łososiowo-pomidorowySkładniki:• 500 ml wody • 1 por (tylko biała część) • sól, pieprz • 600 ml mleka • 80 g jogurtu naturalnego • 1 listek laurowy • 360 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków • 200 g surowego łososia (bez skóry i ości) • 30 g chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę • 350 g pomidorów • 20 g masła • 1 kostka rosołowa drobiowa• 2 łyżki oleju z pestek winogron • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszkiSposób przygotowania:Kostkę rosołową rozpuszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy przez minutę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Łososia wkładamy do wrzącego rosołu, wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmujemy ją z wywaru, studzimy i dzielimy widelcem na płaty. Pora rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy a następnie drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, na którym szklimy pora, dodajemy boczek i całość smażymy 5-10 minut, cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie wlewamy wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, miksujemy je i z powrotem wkładamy do garnka. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki ryby, posypujemy natką pietruszki.DANIE GŁÓWNE:Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Składniki:• 2 torebki ryżu • 2 torebki kaszy gryczanej• 4 filety z piersi kurczaka• 4 duże cebule• 2 ostre papryczki • 4-6 pomidorów • 1 przecier pomidorowy • papryka czerwona, zielona, żółta• 3-4 ząbki czosnku• sól, pieprz, oregano, bazylia• oliwa z oliwekSposób przygotowania: Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę, doprawiamy przyprawami i odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ostre papryczki. Wszystko dusimy ok. 10-15minut. Kurczaka obsmażamy do zrumienienia a następnie dodajemy do duszonej cebuli z papryką. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Sparzone i obrane pomidory kroimy na ćwiartki a potem jeszcze na połówki. Dodajemy do kurczaka z warzywami i całość dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego dla smaku i koloru i całość smażymy bez przykrycia, redukując nadmiar wody. Kasze oraz ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu torebki odcedzamy, rozcinamy i wszystko mieszamy w jednym garnku. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu z kaszą a dookoła ostry sos pomidorowy z kurczakiem. DESER:Karmelizowane pomidorki z lodami waniliowymi

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach
Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Składniki:• 2 garści pomidorków koktajlowych • 1 laska wanilii • 4 łyżki cukru• 40 ml rumu• 1/4 l soku jabłkowego• 4 kulki lodów waniliowych• siekane pistacje do dekoracjiSposób przygotowania:Pomidory myjemy i osuszamy. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ. Cukier wsypujemy na patelnię i smażymy (karmelizujemy) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodajemy powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotujemy do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodajemy pomidory, zagotowujemy i odstawiamy na minutę. Pomidory wykładamy na talerze, dodajemy lody i ozdabiamy laską wanilii. Całość możemy posypać pistacjami.Lody wanilioweSkładniki:• 2 laski wanilii• 3 szklanki pełnotłustego mleka• 7 żółtek• pół szklanki cukru• pół szklanki śmietany 30%Sposób przygotowania:Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ, zalewamy mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu. Żółtka i cukier ucieramy, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i schładzamy. Wyjmujemy laski wanilii, dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Gotową masę przelewamy do naczynia o szerokiej średnicy. Wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej, co 40 minut wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostawiamy ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Pomidorki z karmelem i lodami
Pomidorki z karmelem i lodami
podziel się:

Pozostałe wiadomości