Przepisy Krzysztofa Piątka, sezon 6, Radom

Meduza Merry.jpg
Meduza Merry.jpg

Przystawka

Meduza Merry

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
      • 6 listków bazylii
        • 5 łyżeczek wódki
          • 1 łyżeczka chili
            • sól
              • świeżo zmielony pieprz
                • 3 łyżki żelatyny
                  • 6 plastrów wędzonego łososia

                    Sposób przygotowania:

                    Do garnka wlewamy pomidory z puszki, wciskamy czosnek, Doprawiamy chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Miksujemy blenderem, dodajemy posiekaną bazylię, wlewamy wódkę, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy. Przelewamy do małych miseczek, czekamy, aż przestygnie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z plastrami wędzonego łososia.

                    Danie główne:

                    Pigi à la Polonia.jpg
                    Pigi à la Polonia.jpg

                    Pigi al'a Polonia

                    Kulki ziemniaczane

                    Składniki:

                    • 1 kg ziemniaków
                      • 150 g sera żółtego
                        • 1/3 kostki masła
                          • 2 jaja
                            • bułka tara
                              • olej

                                Sposób przygotowania:

                                Tłuczkiem ubijamy ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, startym serem oraz z dwoma całymi jajkami. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naczynia wsypujemy 6 łyżek mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. W powstałym cieście naleśnikowym zanurzamy ostudzone kulki ziemniaczane. Każdą osobno. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju ok. 3-5 minut. Wyjmujemy kulki na papier i odsączamy

                                z tłuszczu.

                                Schabowe pierogi

                                Składniki:

                                • 750 g schabu bez kości
                                  • Mąka
                                    • Sól
                                      • Masło klarowane

                                        Sposób przygotowania: Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i obtaczamy z dwóch stron mąką. Na mięsie układamy farsz borowikowy i formujemy pieroga. Brzegi dokładnie ubijamy tłuczkiem. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż mięso się zarumieni.Farsz do schabowego

                                        Składniki:

                                        • 600 g borowików
                                          • 1 cebula
                                            • pieprz
                                              • 150 g masła klarowanego

                                                Sposób przygotowania:

                                                Posiekane borowiki i cebulę smażymy na maśle. Doprawiamy pieprzem i dusimy około 15 minut. Na talerzu układamy kulki ziemniaczane i schabowy pieróg. Podajemy z modrą kapustą

                                                Gruchała na jajach.jpg
                                                Gruchała na jajach.jpg

                                                Deser

                                                Gruchała na jajach

                                                Składniki:

                                                • 2 gruszki
                                                  • laska wanilii
                                                    • butelka wina półsłodkiego
                                                      • 4 jaja żółtka
                                                        • 4 łyżki cukru
                                                          • 1 białko
                                                            • kardamon
                                                              • cynamon
                                                                • goździki
                                                                  • skórka cytryny

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wlewamy wino do garnka . Dodajemy przyprawy. Obrane i wydrążone gruszki gotujemy około 20 minut w winie z dodatkiem odrobiny przypraw, laski wanilii i skórki z cytryny. Jaja ucieramy z cukrem. Z białka ubijamy pianę i dodajemy do zrobionego wcześniej kogla-mogla. Dokładnie mieszamy. Gruszki kroimy na pół, układamy na talerzu i oblewamy koglem-moglem z pianą. Wierzch deseru karmelizujemy za pomocą palnika. Podajemy z musem z mrożonych truskawek.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"