Przepisy Łukasza Kitlińskiego, sezon 6, Bielsko-Biała

Sałatka filipińska
Sałatka filipińska

PRZYSTAWKA:

Sałatka filipińska ze świńskim melonem

Składniki:

  • 2 cebule dymki
    • 4 pomidory
      • 1 mango
        • 1 łyżeczka mielonego imbiru
          • pieprz
            • 2 opakowania szynki prosciutto
              • 2 małe melony

                Sposób przygotowania:

                Pomidory i mango obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w plastry, mango w kostkę, cebulę drobno siekamy. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem. Melony kroimy na niewielkie kawałki, następnie każdy z nich owijamy plastrem szynki. Podajemy z sokiem­.

                Sok warzywno-owocowy

                Składniki:

                • 1 kg jabłek
                  • 1/2 kg marchewki
                    • 1/2 kg buraków
                      • 1 pietruszka
                        • 1 pomarańcza
                          • 1 cytryna
                            • 10-20 g świeżego imbiru

                              Sposób przygotowania:

                              Warzywa i owoce obieramy a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

                              Uszy Italii
                              Uszy Italii

                              DANIE GŁÓWNE:

                              Uszy Italii

                              Składniki:

                              • 1 cebula
                                • 1/2 kostki masła
                                  • 2 główki czosnku
                                    • około 15 suszonych grzybów (1 opakowanie)
                                      • 150 ml półwytrawnego wina białego
                                        • 2 łyżki mąki
                                          • 150 ml śmietany 30%
                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                              • pieprz
                                                • 1 kostka bulionowa
                                                  • 500 g tortellini
                                                    • 20 dag parmezanu
                                                      • 1 słoiczek zielonych oliwek
                                                        • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
                                                          • 1 opakowanie sera feta
                                                            • świeża mięta do dekoracji

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Grzyby moczymy w wodzie dzień wcześniej. Następnie na maśle delikatnie rumienimy posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz posiekany czosnek. Wodę po moczeniu grzybów zachowujemy. Całość mieszamy i posypujemy dwiema łyżkami mąki. Cały czas mieszając dodajemy wino i czekamy aż płyn się zredukuje. Na koniec dolewamy wodę z moczenia grzybów. Do osobnej miseczki odlewamy kilka łyżek sosu z patelni, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy z powrotem na patelnię. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kostkę bulionową. Cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Tortellini wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut. Makaron odcedzamy, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie kleił, a następnie dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy udekorowany pokrojonym w drobne kostki serkiem feta i posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami oraz startym parmezanem i listkiem mięty.

                                                              Wstrząśnięty i zimny
                                                              Wstrząśnięty i zimny

                                                              DESER:

                                                              Wstrząśnięty i zimny

                                                              Składniki:

                                                              • 1 litr lodów waniliowych z orzechami i karmelem
                                                                • 1 banan
                                                                  • 1 opakowanie migdałów
                                                                    • sos czekoladowy do dekoracji
                                                                      • biszkopty do dekoracji

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Migdały moczymy we wrzątku, aby pozbyć się skórek, miksujemy na miazgę a następnie zalewamy gorącą wodą. Po chwili odcedzamy kilkakrotnie za pomocą gazy. Otrzymane mleko migdałowe miksujemy z bananem i lodami aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do pucharków, dekorujemy sosem czekoladowym i biszkoptami. Podajemy z kawą espresso.

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości