Przepisy Łukasza Piwowarczyka, sezon 6, Warszawa

Chłodne przyjęcie.jpg
Chłodne przyjęcie.jpg

PRZYSTAWKA:

Chłodne przyjęcie

Gazpaczo:

Składniki:

  • 1 duża puszka pomidorów pelati
    • 1 melon, najlepiej galia
      • 1 papryka
        • 1 mały ząbek czosnek
          • ½ szklanki rozdrobnionych migdałów
            • cytryna
              • sól
                • pieprz
                  • 1-2 łyżki sake lub octu winnego
                    • 4-6 łyżek oliwy z oliwek

                      Sposób przygotowania:

                      Do wysokiego naczynia wrzucamy pomidory, pokrojoną w kostkę melona oraz paprykę, posiekany czosnek, sake lub ocet winny, oliwę, migdały, sól i pieprz. Miksujemy całość, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

                      Salsa krewetkowa

                      Składniki:

                      • kilkanaście krewetek jumbo
                        • tymianek
                          • masło

                            Sposób przygotowania:

                            Krewetki smażymy na patelni na maśle dosłownie 4-5 minut. Dodajemy świeży tymianek oraz 3-4 łyżki konfitury ze skórek arbuza. Konfitura ze skórek arbuzaSkładniki:

                            • 1 arbuz
                              • świeży imbir
                                • papryka jalapeno
                                  • 2 szklanki cukru

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kroimy arbuza, oddzielamy miąższ od białej części. Obieraczką do warzyw obieramy białą część arbuza z zielonej skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy przez 1 godzinę, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę i znów odstawiamy na 12 godzin. Powtarzamy czynności, aż do uzyskania gęstego syropu, do którego ścieramy całą skórkę z cytryny uważając, aby nie zetrzeć białej części skórki. Dodajemy starty świeży imbir oraz drobno posiekaną paprykę jalapeno.

                                    Jag-nie, to co.jpg
                                    Jag-nie, to co.jpg

                                    DANIE GŁÓWNE:

                                    Jag - nie, to co?Żeberka jagnięce

                                    Składniki:

                                    • 1 kg żeberek z jagnięciny
                                      • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
                                        • 2 łyżki musztardy Dijon
                                          • zioła prowansalskie
                                            • pół szklanki bułki tartej
                                              • 1 ząbek czosnku
                                                • 1 mała cebula, najlepiej dymka
                                                  • ¼ kostki masła
                                                    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
                                                      • sól
                                                        • pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Oczyszczamy kości z jagnięciny, mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na oliwie, aż do uzyskania złotobrązowego koloru z każdej strony. Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązki rozmarynu i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 150°C. Po 20 minutach smarujemy żeberka musztardą. W osobnym naczyniu mieszamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i bułkę tartą. Masę rozwałkowujemy na folii spożywczej, formujemy prostokąt odpowiadający kształtowi żeberek i kładziemy na mięso. Pieczemy dalej przez 5 minut podwyższając temperaturę do 180°C

                                                          SosSkładniki:

                                                          • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
                                                            • łyżka masła
                                                              • oliwa
                                                                • szczypta posiekanego świeżego tymianku

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Na patelnię z oliwą i sokami z podsmażonej jagnięciny dodajemy wino i redukujemy przez 10-15 minut. Dodajemy tymianek i masło. Mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji.

                                                                  Rollsy ziemniaczane:

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1 kg ziemniaków
                                                                    • wafle tortowe
                                                                      • 10 dkg wędzonego boczku
                                                                        • 15 dkg pieczarek
                                                                          • masło
                                                                            • 1 żółtko jajka
                                                                              • sól
                                                                                • zielony pieprz marynowany

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy podsmażony, pokrojony w małe kawałki boczek i podsmażone, drobno posiekane pieczarki oraz odrobinę masła, sól i pieprz. Powstałą masę przekładamy na wafel tortowy. Gdy wafel zmięknie rolujemy. Roladę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, obtaczamy w żółtku i bułce tartej i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru.

                                                                                  Marchewki:

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • opakowanie małych marchewek mrożonych
                                                                                    • szklanka soku pomarańczowego
                                                                                      • świeży imbir
                                                                                        • pół garści natki świeżej kolendry

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Marchewki gotujemy w soku pomarańczowym aż do prawie całkowitego jego zredukowania. Dodajemy starty imbir i świeżą kolendrę. Upieczone żeberka polewamy sosem, podajemy z ziemniaczanymi rolsami i marchewkami, dekorujemy natką pietruszki.

                                                                                          Figowe włosy anielskie.jpg
                                                                                          Figowe włosy anielskie.jpg

                                                                                          DESER:

                                                                                          Figowe włosy anielskie

                                                                                          Gniazda

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 opakowanie ciasta Kataifi
                                                                                            • 10 dkg orzechów włoskich
                                                                                              • 10 dkg pistacji
                                                                                                • 10 dkg orzechów pekan
                                                                                                  • 4 figi
                                                                                                    • syrop cukrowy
                                                                                                      • esencja waniliowa
                                                                                                        • 1 cytryna
                                                                                                          • 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany
                                                                                                            • 2-3 łyżki miodu

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Posiekane orzechy mieszamy razem z miodem, dodajemy esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Z ciasta formujemy gniazdka i do środka, na dno wkładamy wcześniej przygotowane orzechy a następnie rozciętą na cztery figę. Do rozgrzanego do 200oC władamy nasze gniazdka i pieczemy przez ok. 10 min – do uzyskania złotego koloru ciasta.

                                                                                                              Karmelowe koszyczki:

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 1/2 szklanki cukru
                                                                                                                • 1/2 szklanki wody
                                                                                                                  • oliwa

                                                                                                                    Na rozgrzaną patelnię wlewamy rozpuszczamy ½ szklanki cukru w wodzie. Tworzymy karmel. Niewielką miseczkę smarujemy oliwą. Za pomocą trzepaczki nanosimy karmel w kilku miejscach tak, aby powstał koszyczek, wkładami do zamrażarki. Po zastygnięciu koszyczek odklejamy delikatnie od miseczki i dekorujemy ciasto.

                                                                                                                    Upieczone gniazdka dekorujemy koszyczkami z karmelu, obok kładziemy łyżkę gęstej, kwaśniej śmietany.

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości