Przepisy MAGDALENY JAROSZEWICZ, sezon 6, Warszawa

Avocado SALSA
Avocado SALSA

Avocado SALSA

Avocado obrane i skropione sokiem z cytryny, kroimy w małą kosteczkę. Pomidory drobno siekamy i dodajemy do avocado. Następnie drobno siekamy czosnek i cebulę. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy oliwę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolendrę siekamy i dodajmy do masy delikatnie mieszać. Odstawiamy. Ciabattę przecinamy wzdłuż, posypujemy startym serem i zapiekamy przez 3-4 minuty w temperaturze 180oC. Gotową salsę podajemy w liściu sałaty z gorącymi grzankami.

Jalapeno ZUMBA

Jalapeno ZUMBA
Jalapeno ZUMBA

Tortille

Oba rodzaje mąki mieszamy. Wbijamy całe jajko i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę mineralną, delikatnie łącząc składniki. Następnie również stopniowo dolewamy oliwę. Doprawiamy szczyptą soli. Rozgrzewamy mocno patelnię, delikatnie smarujemy ją olejem i smażymy placki tak, jak naleśniki. Usmażone placki układamy na dużym talerzu.

Farsz

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy mielone mięso, które dokładnie obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu. Następnie dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, i wszystko razem mieszamy. Dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wszystkie składniki mieszamy i jeszcze przez chwilę razem podsmażamy.

Salsa z pomidorów

Pomidory i cebulę drobno siekamy. Składniki łączymy. Dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku. Delikatnie mieszamy. Podgrzewamy w piekarniku przez pięć minut w temperaturze 140oC.

Na połowę każdej tortilli wykładamy farsz. Na warstwę farszu nakładamy łyżkę słodkiej kukurydzy odsączonej z zalewy. Tak przygotowany placek składamy na połowę. Każdy placek tuż przed podaniem, podgrzewamy przez chwile w piekarniku. Danie podajemy gorące udekorowane pokrojoną sałatą lodową, salsa pomidorową i kwaśną śmietaną.

Czekoladowa BACHATA

Czekoladowa BACHATA
Czekoladowa BACHATA

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy, aby przestygła, ale nadal powinna mieć płynną konsystencję. Dobrze schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy drobno posiekane chili. Całość delikatnie mieszamy. Gotowym kremem napełniamy kieliszki. Wstawiamy do lodówki. Deser dekorujemy świeżą truskawką. Podajemy schłodzony.

podziel się:

Pozostałe wiadomości