Przepisy MAGDALENY ŁĘGOWSKIEJ, sezon 5, Toruń

Nadziany pyszałek
Nadziany pyszałek

PRZYSTAWKA:

Nadziany pyszałek

Składniki:

  • 50 g sera parmezan w kawałku
    • 1 średniej wielkości gruszka
      • 4 plasterki szynki parmeńskiej
        • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
          • 10 g orzechów włoskich
            • szczypta tymianku
              • gałązki świeżego tymianku do dekoracji

                Marynata

                • 1/2 szklanki octu owocowego
                  • 1 szklanka wody
                    • 100 g cukru
                      • kilka goździków
                        • szczypta cynamonu

                          Sposób przygotowania:

                          Przygotowujemy marynatę gotując razem: ocet, cukier, wodę i goździki, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gruszkę myjemy, kroimy na ósemki, dodajemy marynaty i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy goździki, dodajemy szczyptę cynamonu i pozostawiamy gruszkę w zalewie najlepiej na około 12 godzin. Ser kroimy w kostki o szerokości około 1,5 cm. Każdą kostkę sera owijamy szczelnie jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie gruszkę i owinięty ser. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 220°C przez około 10 minut, aż gruszka osiągnie pożądaną miękkość. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe szaszłyki smarujemy płynnym miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i tymiankiem. Przystawkę można też przygotować ze świeżej gruszki.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Świeżo upieczone aktoreczki

                          Świeżo upieczone aktoreczki
                          Świeżo upieczone aktoreczki

                          Składniki:

                          • 1 mała cukinia
                            • 1 mała główka brokułu
                              • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
                                • 150 g sera gorgonzola
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • 1 łyżeczka soli
                                      • 1 łyżeczka pieprzu
                                        • 1 duża cebula
                                          • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
                                            • gałązki pomidorów do dekoracji

                                              Sposób przygotowania:

                                              Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy usuwając pestki, smarujemy oliwą i lekko solimy. Na patelni podsmażamy mięso mielone delikatnie przyprawione solą i pieprzem, tak by uzyskać konsystencję kuleczek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na osobnej patelni. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obsmażone mięso łączymy z cebulą i brokułem. Dodajemy śmietanę. Całość zagęszczamy serem gorgonzola. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy owinięte folią aluminiową przez około 30 minut w temperaturze 220°C. Podajemy z gałązkami pieczonych pomidorów.

                                              DESER:

                                              Napuszona balerina

                                              Napuszona balerina
                                              Napuszona balerina

                                              Składniki:

                                              • białka (1 białko przypada na jedną bezę)
                                                • cukier (na 1 białko 3 łyżki cukru)
                                                  • szczypta soli
                                                    • 1 opakowanie śmietany 30 %
                                                      • 250 g owoców (świeże truskawki lub maliny)
                                                        • 1 fix do śmietany
                                                          • sorbet owocowy ( najlepiej o smaku wybranych owoców)

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Jajka należy sparzyć. Następnie oddzielamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając do nich stopniowo cukier. Powstałą pianę wyciskamy szprycą lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia tworząc płaskie placki o średnicy około 10 cm. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160°C, a następnie przez kolejne 50 minut w temperaturze 140°C. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Umyte owoce miksujemy. Na każdą wystudzoną bezę nakładamy kulkę sorbetu, którą przykrywamy bitą śmietaną. Polewamy sosem owocowym. Dekorujemy owocem miechunki peruwiańskiej.

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości